Rôzne

ALARMUJÚCA situácia na železničnej stanici v Košiciach: Môže za to NÁVAL utečencov

Košická železničná stanica považuje situáciu súvisiacu s utečencami z ukrajinských hraníc za alarmujúcu.

Ilustračný obrázok k článku ALARMUJÚCA situácia na železničnej stanici v Košiciach: Môže za to NÁVAL utečencov
Zdroj: TASR/František Iván

Pre TASR to uviedla hovorkyňa Stanice Košice Alžbeta Gajdošová Keruľová. Pohyb občanov z tretích krajín v jej okolí zaznamenala aj polícia, výkon služby posilnila.

Gajdošová Keruľová uviedla, že situácia je vyvolaná návalom utečencov, ktorých na stanicu privážajú niekoľkokrát denne autobusy a vlaky.

„Ide o hromadné príchody, kedy sa v stanici vyskytujú stovky utečencov nielen z Ukrajiny, ale prevažne z afrických krajín a krajín Blízkeho východu (Maroka, Afganistanu a podobne),“ povedala s tým, že časť z nich pokračuje následne ďalej na západ do hlavných miest Rakúska, Nemecka a Maďarska.

Stále tu je pandémia

Podľa nej však mnohí z rôznych dôvodov ostávajú na stanici dlhé hodiny, niektorí dokonca dni. „Situácia je o to závažnejšia, že v čase ešte stále trvajúcej pandémie prichádzajú títo utečenci bez otestovania, bez respirátorov a základných hygienických potrieb,“ dodala.

Ako pre TASR uviedla hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Ria Feik Achbergerová, so žiadosťou o riešenie situácie sa obrátili aj na Ministerstvo vnútra (MV) SR a Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR. Podľa jej slov je stanica plná mužov z tretích krajín. Pripomenula, že bez dokladov nemajú k dispozícii vlaky zadarmo, keďže sú určené pre ukrajinských občanov.

Aj z dôvodu pohybu občanov z tretích krajín v okolí košickej železnice polícia posilnila výkon služby. „Doposiaľ však nebolo zaznamenané narušenie verejného poriadku ani iné protiprávne konanie. Podľa informácií sa tieto osoby chystajú opustiť naše územie a vrátiť sa do svojich domovských krajín,“ dodala hovorkyňa košickej krajskej polície Lenka Ivanová.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Výber z aktuálnych tém:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM