Alexandra Kolínská Rôzne

August 1968 ovplyvnil životy mnohých Košičanov: Prečítajte si dobové zápisy Verejnej bezbečnosti z pohnutých dní

Presne pred 47 rokmi sa písali čierne stránky dejín nášho štátu, kedy vpadli vojská Varšavskej zmluvy do Československej socialistickej republiky. V roku 1968 v Košiciach po útokoch vojsk prišlo o život až sedem Košičanov. Pozrite, čo hovorí zápis vtedajšej Verejnej bezpečnosti.

Ilustračný obrázok k článku August 1968 ovplyvnil životy mnohých Košičanov: Prečítajte si dobové zápisy Verejnej bezbečnosti z pohnutých dní
Zdroj: TASR

Koncom augusta 1968 bolo poriadne rušno aj v našom meste. Po vpáde vojsk Varšavskej zmluvy prišlo o život v našom meste a okolí až sedem Košičanov – Michal Hamrák (†16), Ján Hatala (†19), Bartolomej Horváth (†21), Jozef Kolesár (†35), Ján László (†53), Ladislav Martoník (†23) a Ivan Schmiedt (†27), ktorých mená sú aj na pamätnej tabuli na Hlavnej ulici. Všetci muži zomreli na následky strelných poranení. Prečítajte si, ako informovala o situácii vtedajšia ruka zákona – Verejná bezpečnosť.

Zo zápisu Verejnej bezpečnosti

„V súvislosti s prechodom vojsk cez mesto Košice došlo k vážnemu narušeniu verejného poriadku dňa 21. augusta 1968, pričom došlo k usmrteniu 6 osôb, 35 osôb bolo ťažko zranených a 28 ľahko zranených. Okrem toho boli zranení dvaja príslušníci jednotky sovietskej armády a v jednom prípade bol usmrtený vojak sovietskej armády zásahom strely zo sovietských zbraní. Mimo uvedeného, dvaja príslušníci VB boli zranení pri hádzaní skál,“ uvádza zápis Verejnej bezpečnosti z 22. augusta 1968.

Situácia je napätá

„Situácia v meste zostáva stále veľmi napätá. Dôvody sú v príchode vojsk, pretože celé občianstvo je presvedčené, že ich príchod nebol nutný a je protiprávny. S týmto vzniká zhľukovanie občanov v skupinách, kde sa diskutuje o situácii, ktorá týmto vznikla a je posudzovaná veľmi kriticky voči spojeneckým vojskám,“ informuje ďalej Verejná bezpečnosť.

Štrajky neutíchajú

„Celá vlna štrajkových príprav je prevádzaná v závodoch a dnešným dňom bolo prikročené ku krátkodobým štrajkom takmer skoro vo všetkých závodoch v meste. Štrajky dnes boli krátkodobé a sú pripravované ďalšie štrajky v tom prípade, že by v priebehu dňa nedošlo k obnoveniu činnosti vlády, Národného zhromaždenia a činnosti Predsedníctva a pléna ÚV KSČ. Najväčší závod VSŽ (US Steel, pozn.red.) pripravujú generálny štrajk, ak dnešného dňa nevystúpi s. Dubček v rozhlase alebo v televízii. K ich výzve sa pripájajú aj ostatné závody a hrozí ochromenie celého hospodárskeho života,“ dodáva zápis VB.

Prečítajte si aj:

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM