Veronika Hunyadiová Správy

Košiciam chýbaju väčšie autobusy: Dopravný podnik ich chce odkúpiť od Ostravy

Po Košiciach vlani jazdilo niekoľko autobusov ostravského dopravného podniku. Dopravný podnik teraz rokuje o ich kúpe.

Ilustračný obrázok k článku Košiciam chýbaju väčšie autobusy: Dopravný podnik ich chce odkúpiť od Ostravy
Zdroj: Pavol Titurus

Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) si vlani na jeseň od Dopravného podniku Ostrava (DPO) prenajal sedem autobusov mestskej hromadnej dopravy. Dôvodom bol nedostatok prevádzkyschopných autobusov vo vozovom parku. Teraz chce DPMK ostravské autobusy odkúpiť.

O rokovaniach medzi dopravnými podnikmi informoval český portál zdopravy.cz. Podľa portálu má ísť o dva 18-metrové autobusy a jeden 15-metrový autobus. Predpokladaná cena, za ktorú by mal DPMK vozidla odkúpiť, sa pohybuje na úrovni 1,3 milióna českých korún, čo je v prepočte zhruba 52 700 eur.

Rozumný nákup

Záujem o kúpu vozidiel potvrdila aj hovorkyňa DPMK Vladimíra Petrušová. „V súčasnosti rokujeme o odkúpení autobusov z Dopravného podniku Ostrava, ktoré by boli pre DPMK vzhľadom na ich technický stav a tiež cenu rozumným nákupom,“ uviedla pre kosice.dnes24.sk.

Dopravný podnik to odôvodňuje nedostatkom veľkokapacitných autobusov. „Každý deň musíme do niektorých služieb, v ktorých majú byť nasadené veľké autobusy, vypravovať aj malé,“ vysvetlila hovorkyňa.

Ako dodala, má ísť o veľkokapacitné autobusy značky Solaris, s ktorými má dopravný podnik dobrú skúsenosť počas ich prenájmu. O koľko autobusov pôjde a za akú cenu ich DPMK odkúpi, nespresnila. „Nepôjde o veľký počet autobusov. Konkrétne počty a aj ceny sú ešte predmetom vzájomnej diskusie, bolo by predčasné o tom informovať,“ dodala Petrušová s tým, že rokovanie by chceli uzavrieť do konca februára.

Požičané autobusy

DPMK uzavrel v októbri 2021 s ostravským dopravným podnikom zmluvu o nájme siedmich autobusov značky Solaris. Zmluvu podpísali na dobu určitú, do 31. decembra 2021. Cena za najazdený kilometer bola v prepočte 0,49 resp. 0,77 eur, v závislosti od typu autobusu.

V januári tohto roka DPMK podpísal ešte dodatok k zmluve. Predmetom dodatku bolo predĺženie nájmu dvoch autobusov do 31. januára 2022.

Foto: ilustračné

Autobus Dopravného podniku Ostrava v Košiciach
Autobus Dopravného podniku Ostrava v Košiciach / Zdroj: Pavol Titurus

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM