Alexandra Kolínská Rôzne

Búrlivá zima 89 aj v košickej base: Hladovka a Čarnogurského telefonát!

Krušné chvíle Nežnej revolúcie sa zapísali do našich dejín. Medzi protestujúcimi však neboli len študenti a zamestnanci VSŽ. Do protestu sa pustili aj väzni v Šaci, ktorí pre lepšie podmienky držali hladovku. Ako na ich požiadavky reagoval podpredseda vlády Ján Čarnogurský?

Ilustračný obrázok k článku Búrlivá zima 89 aj v košickej base: Hladovka a Čarnogurského telefonát!
Zdroj: Dnes24.sk

Po prvom signále z nápravno-výchovného ústavu v Leopoldove sa vlna štrajkov spojených s hladovkou rozšírila na všetky zariadenia tohto typu v našom štáte. Zaznelo spoločné volanie po odstránení porušovania najzákladnejších ľudských práv a ponižovania ľudskej dôstojnosti. „Verejnosť spoznala systém, ktorý nemal nič spoločné s prevýchovou, ale naopak, výraznou mierou sa podieľal na vzraste recidív. Svoje poslanie neplnila ani justícia, hlavne prokuratúra, ktorej zo zákona vyplývala povinnosť vykonávať dozor nad väznicami,“ uviedla v denníku Večer Mária Komárová.

Stretnutie väzňov s mocnosťou štátu

„Je sobota, 23. decembra, ráno, 10 hoín. Za stôl v kinosále ústavu nápravnej výchovy v Šaci, ktorú do posledného miesta zaplnili odsúdení, okrem zástupcov OF-VPN a vysokoškolákov usadajú hostia z Bratislavy – námestník ministra spravodlivosti SSR Miloš Bárta, za Generálnu prokuratúru SSR Anton Fábry, ako aj vedenie ÚZNV a civilní i väzenskí zdravotníci,“ napísala Komárová.

Na úvod stretnutia zástupca odsúdených Pavol Čavojský vyzýva predsedu Krajského súdu v Košiciach Ladislava Vojtka, jeho námestníčku Ernu Ďurčovú a pracovníkov ÚZNV nadporučíka Kočíka, poručíka Šandalu a kapitána Beregszáziho, aby opustili miestnosť. Stratili dôveru. Bez slova odchádzajú. Začína dialóg.

Požiadavky odsúdených

„Odsúdený Ivan Kaltnák predkladá požiadavky 850 odsúdených, ktoré boli ešte v piatok prostredníctvom OF-VPN zaslané do Prahy podpredsedovi vlády ČSSR Jánovi Čarnogurskému. O slovo sa hlásia ďalší a ďalší. Ako na filmovom plátne sa odvíjajú ich osudy,“ komentuje priebeh Komárová.

Žiadajú viac ľudskosti, lepšiu stravu, častejšie návštevy svojich blízkych, primeranú odmenu za ťažkú fyzickú prácu. Hovoria o konkrétnych prípadoch zneužívania právomoci verejných činiteľov – sudcov, prokurátorov, príslušníkov ZNB, ÚZNV. Žiadajú znovuprešetrenie svojich prípadov.

Čarnogurského telefonát

„Zástupcovia Generálnej prokuratúry SSR a Ministerstva spravodlivosti SSR dávajú sľub okamžitého riešenia viacerých požiadaviek. S konečnou platnosťou ukončiť štrajk a hladovku sa odsúdení rozhodnú až v okamihu, keď sa dozvedajú o telefonickom odkaze podpredsedu vlády ČSSR Jána Čarnogurského, že ich oprávnené požiadavky budú v najbližšom čase riešené legislatívnou cestou,“ dodáva.

Odpoveďou je búrlivý potlesk, na bledých tvárach sa objavujú náznaky úsmevu. Nežná revolúcia umožnila nazrieť aj do života ľudí postavených mimo zákon, ktorý však často porušovali tí, čo ho vytvárali a mali by nad jeho uplatňovaním dozerať.

Zdroj: denník Večer (december 1989)

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM