Zuzana Vajayová Rôzne

Bývalý riaditeľ BPMK mal mať neplatnú pracovnú zmluvu

Najnovšie zistenia o konaní bývalého primátora mesta Košice Františka Knapíka a bývalého riaditeľa Bytového podniku mesta Košice (BPMK) Gabriela Hrabovského postúpi súčasné vedenie BPMK v pondelok 21. marca orgánom činným v trestnom konaní.

Súčasný riaditeľ BPMK Viktor Lehotzký po vnútropodnikovej kontrole, ktorej súčasťou bola aj kontrola pracovných zmlúv zistil vážne pochybenia, ktoré sa týkajú pracovnej zmluvy Hrabovského. Antidatovane ju mal podpísať len pred niekoľkými dňami Knapík.

„Pracovná zmluva Gabriela Hrabovského mala byť platná od 1. januára 2009 po schválení Valným zhromaždením BPMK 31. decembra 2008. Mesto Košice zastupoval na valnom zhromaždení tohto mestského podniku vtedajší primátor František Knapík. Pracovná zmluva však schválená na valnom zhromaždení nebola a tak do marca tohto roka pracoval Hrabovský na pozícii riaditeľa BPMK bez platnej pracovnej zmluvy,“ uviedol riaditeľ BPMK Viktor Lehotzký . Dodal, že po tom, ako bolo kontrolou zistené, že nemal súhlas valného zhromaždenia s právoplatným podpisom primátora, si G. Hrabovský 10. marca tohto roku zapožičal od pracovníčok BPMK originál svojej pracovnej zmluvy a na druhý deň im ho doniesol podpísaný Knapíkom s dopísaným textom, že táto zmluva bola schválená valným zhromaždením Bytového podniku mesta Košice, s.r.o. 31. decembra 2008. „Z toho vyplýva, že Knapík spätne podpísal. Hrabovskému pracovnú zmluvu po 27 mesiacoch napriek tomu, že v rokoch 2009 a 2010 nebola prerokovaná a schválená ani na jednom z valných zhromaždení BPMK. Všetky tieto dokumenty postupujeme 21. marca orgánom činným v trestnom konaní na posúdenie, či nebol spáchaný trestný čin,“ dodal Lehotzký.

Podľa košického viceprimátora Ladislava Lazára ide o morálne neobhájiteľný postup. „Aj tento prípad svedčí o tom, že magistrát a mesto Košice boli riadené amatérsky. A dodávam len, že táto kauza je len špičkou ľadovca,“ dodal Lazár.

Bývalý riaditeľ BPMK Gabriel Hrabovský naopak tvrdí, že zmluvu si z podniku požičal len kvôli tomu, aby skontroloval, či má všetky náležitosti. „Zmluvu som nijako neupravoval ani ja ani bývalý primátor,“ uviedol Hrabovský pre TASR. Podľa neho by pracovná zmluva bola platná aj bez podpisu valného zhormaždenia. „Ako konateľ spoločnosti som mal zmluvu s mestom Košice, ktorú odobrilo aj Mestské zastupiteľstvo. Pracovnú zmluvu s BPMK som musel mať navyše, kvôli odvodom do Sociálnej poisťovne a tú som vlastne ako konateľ spoločnosti podpisoval sám so sebou,“ doplnil. Bývalý šéf BPMK je presvedčený, že informácie z Magistrátu mesta sa teda nezakladajú na pravde.

Zdroj: TASR Foto:Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM