Rôzne Správy

Charlie Chaplin v Štátnom divadle: Predstavenie s humánnym posolstvom

Niet snáď nikoho, kto by nepoznal legendárneho Charlieho Chaplina. Jeho životom sa rozhodli inšpirovať tvorcovia unikátneho predstavenia.

Ilustračný obrázok k článku Charlie Chaplin v Štátnom divadle: Predstavenie s humánnym posolstvom
Zdroj: TASR

Život legendárneho komika a herca Charlieho Chaplina v netradičnom tanečnom spracovaní približuje najnovšie predstavenie Štátneho divadla (ŠD) Košice. Pod názvom Charlie Chaplin ho baletný súbor premiérovo uviedol 21. októbra tohto roku na javisku historickej budovy divadla.

Chaplin patrí k najuznávanejším a najvšestrannejším filmárom v dejinách – bol aj scenárista, hudobný skladateľ a režisér. Zažil ťažké detstvo a veľkú chudobu, vďaka svojej húževnatosti a talentu dosiahol úspech a slávu, ale aj osočovanie, krivdu či prenasledovanie, ktorého sa nezbavil do konca svojho života.

„Chceli sme vyjadriť humánne posolstvo, aby každý človek začal uvažovať o chudobe, že dnes nám je dobre, ale zajtra nám môže byť zle, aby sme sa nenechali neustále zmiasť nejakými agitáciami, ale mali vlastný názor na život, na vzájomnú ľudskú pomoc. Je to predstavenie proti fašizmu, proti rasizmu, pretože nás veľmi trápi, čo sa teraz deje v celom svete. Myslím si, že podať ruku človeku je základ tejto inscenácie,“ uviedol pre novinárov režisér a choreograf Ondrej Šoth.

Podľa Juraja Benčíka, ktorý sa ako jediný Slovák presadil v Cirque du Soleil, sa podarilo v slovenských podmienkach urobiť divadlo na svetovej úrovni. Zdôraznil pritom veľkú náročnosť pri tvorbe autorského neverbálneho diela. „Pre mňa je obrovská česť byť pri autorskom projekte veľkých rozmerov – divadelných, umeleckých, ale i spoločenských. Takéto projekty sa vo svete robia tri roky, tu sa robili tri mesiace,“ povedal.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM