Rôzne

Čierny deň košickej histórie: Od tragickej nehody električky uplynulo 43 rokov

V dušičkovom období si v Košiciach pripomíname aj smutné výročie obrovskej dopravnej tragédie.

Ilustračný obrázok k článku Čierny deň košickej histórie: Od tragickej nehody električky uplynulo 43 rokov
Zdroj: Facebook.com/MČ Košice Staré Mesto

Pre Košičanov je 30. október spojený so spomienkou na tragickú udalosť, ktorá sa navždy zapísala do histórie mesta. Pred 43 rokmi došlo pri Amfiteátri k havárii električky, ktorá si vyžiadala ľudské životy.

Čierny deň

Bol pondelok ráno 30. októbra 1978 a Košičania cestovali do práce a školy. Električka číslo 6 plná ľudí smerovala po svojej obvyklej trase z Terasy k Amfiteátru. V ten deň sa však cestou dole kopcom nekontrolovateľne rozbehla, nedala sa ubrzdiť a pri Amfiteátri sa v zákrute vykoľajila. Zastavili ju až stromy pred neďalekými panelákmi. V električke sa v to ráno viezlo asi 200 cestujúcich.

Pri nehode zomrelo deväť ľudí, pričom štyria z nich nemali ani 18 rokov.

Zraneniam podľahla aj vodička električky. Ďalších 10 ľudí sa ťažko zranilo, ľahké zranenia malo 80 cestujúcich. Viacerí z nich utrpeli trvalé následky.

Príčinou tragédie bolo podľa výsledkov vyšetrovania zlyhanie ľudského faktora. Na mieste nešťastia, na Pajorovej ulici, stojí od roku 2008 pamätník, ktorý odhalili na 30. výročie tragédie. Dopravný podnik po nehode prijal bezpečnostné opatrenie a električky musia vo svahu pri jazde smerom k Amfiteátru úplne zastaviť.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM