Michal Lendel Rôzne

Do Košíc prišli uznávaní vedci zo sveta: Čas si nájdu aj na špeciálnu prehliadku mesta!

Výskumníci z 25 krajín sveta odhaľujú tajomstvá mikrobiálnej ekológie a chorôb. Kongres je jedinečnou príležitosťou na stretnutie medzinárodne uznávaných vedcov. Pomedzi závažné diskusie si výskumníci nájdu čas aj na špeciálnu prehliadka Košíc a spoločenský program.

Ilustračný obrázok k článku Do Košíc prišli uznávaní vedci zo sveta: Čas si nájdu aj na špeciálnu prehliadku mesta!
Zdroj: TASR

Stovka účastníkov z 25 krajín sveta

Univerzita Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach sa podieľa na organizácii medzinárodného kongresu SOMED2013 Spoločnosti pre mikrobiálnu ekológiu a choroby. Miestnym organizátorom odborného podujatia, ktorého poslaním je prezentovať vedecké úspechy a pokroky urobené vo výskume v oblasti mikrobiálnej ekológie a jej vzťahu k chorobám, je Ústav experimentálnej medicíny Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach.

SOMED2013 je v poradí už 36. podujatím medzinárodnej Spoločnosti pre mikrobiálnu ekológiu a choroby založenej v roku 1978. V Košiciach sa v dňoch 24. až 26. septembra stretáva asi sto prevažne účastníkov z 25 krajín sveta. Diskusie o aktuálnych pokrokoch

„SOMED2013 je komplexné vedecké fórum v oblasti mikrobiálnej ekológie pre vedcov, výskumníkov a poskytovateľov technológií, na ktorom sa bude diskutovať o aktuálnych pokrokoch v klinickej mikrobiológii, vplyve antibiotík na mikrobiálnu ekológiu a úlohe mikrobiálnych biofilmov pre zdravie človeka,“ uviedol prednosta Ústavu experimentálnej medicíny UPJŠ LF v Košiciach Alojz Bomba.

Dodal, že ťažiskovou témou je antibiotická rezistencia, úloha mikroflóry v regulácii fyziologických funkcií organizmu, hlavne imunitného systému a metabolizmu a tiež možnosti modulácie črevnej flóry, úloha mikroorganizmov a mikrobiálneho biofilmu pri chorobách a možnosti prevencie ochorení moduláciou mikroflóry.

„Kongres je jedinečnou príležitosťou na stretnutie medzinárodne uznávaných vedcov, ktorí posúvajú vpred chápanie úlohy mikrobiálnej ekológie pre zdravie človeka. No cieľom tohto odborného podujatia je nielen prezentovať výsledky výskumov realizovaných v rôznych krajinách, ale tiež hľadať praktické aplikácie s pozitívnym dopadom na ľudské zdravie a v oblasti prevencie ochorení,“ doplnil Bomba.

Hľadanie nových partnerov

Súčasťou podujatia bude aj prezentácia rôznych pracovísk prítomných účastníkov a deklarovanie ich záujmu pracovať v rámci rôznych odborných fór, aby sa sformovali záujmové tímy pre riešenie spoločných výskumných projektov. Nových partnerov pre spoluprácu by rád získal aj Ústav experimentálnej medicíny Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach, ktorý v jednej z plenárnych prednášok predstaví sumár výsledkov svojho výskumu za posledné obdobie v tejto oblasti. Zameraná bude na úlohu črevnej mikroflóry pri prevencii aterosklerózy a kolorektálneho karcinómu.

Špeciálny program pre hostí

„Keďže sa podujatie koná pod hlavičkou UPJŠ a prednášky sa uskutočnia v jej prekrásnej historickej aule, nebude na ňom chýbať ani prezentácia našej univerzity. Taktiež chceme účastníkom priblížiť históriu nášho mesta a máme pre nich pripravený pôsobivý program. Členovia košickej ‚gardy‘ prinesú do sály zlatú truhlicu, z ktorej vytiahneme symbolickú druhú časť košického zlatého pokladu – bohatú históriu našej metropoly. Chýbať nebude ani špeciálna prehliadka Košíc a spoločenský program,“ uzavrel Bomba.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM