Alexandra Kolínská Správy

Dopravný podnik pokrstil nové električky: Po Košiciach sa budú premávať tieto stroje

Košický dopravný podnik má za sebou tretí krst v tomto roku. V pondelok (1.12.2014) v areáli na Bardejovskej krstil a uviedol do prevádzky nové električky Vario LF2+. Doteraz bolo dodaných 7 ks vozidiel, pričom 4 z nich boli po krste zaradené do výpravy.

Ilustračný obrázok k článku Dopravný podnik pokrstil nové električky: Po Košiciach sa budú premávať tieto stroje
Zdroj: TASR

Dopravný podnik ich kúpil celkovo 28. Posledné vozidlo by malo doraziť na jeseň 2015. Dopravnému podniku sa tak podarilo urobiť ďalší pozitívny krok k celkovej obnove vozového parku. Na uvedení nových električiek do prevádzky bol aj primátor mesta Richard Raši. „Mestská hromadná doprava v Košiciach bude nielen najmodernejšie ale aj najbezpečnejšia a najkomfortnejšia na Slovensku,“ uviedol primátor. „Vedenie dopravného podniku má aj naďalej záujem pokračovať v obnove vozového parku pre Košičanov. Ďalšou obnovou vozového parku chceme zvýšiť kultúru cestovania,“ povedal generálny riaditeľ DPMK Juraj Hrehorčák.

Električky Vario LF2+

Vario LF2+ je kĺbové nízkopodlažné šesťnápravové dvojčlánkové vozidlo určené pre jednosmernú prevádzku. Električka je dlhá 22,6 m a má 4 dvere. V časti, kde sú druhé a tretie dvere, je električka nízkopodlažná. O jej pohyb sa stará 6 motorov, pričom výkon jedného je 70 kW a celkový 420 kW. Maximálna rýchlosť vozidla je 65 km/hod. V električke je 44 miest na sedenie a 131 na státie.

Pôvodný plán 23 električiek

„Nákup nových električiek bol spolufinancovaný 85 % z fondov Európskej únie, 10 % zo štátneho rozpočtu a zvyšných 5 % spolufinancuje DPMK. Dopravný podnik získal na obnovu vozového parku z Operačného programu Doprava maximálne 38,5 milióna eur. Cena jednej električky Vario LF2+ predstavuje 1,449 milióna eur,“ informuje hovorkyňa DPMK Michaela Karaffová.

Ako ďalej uvádza, v zmluve bol naplánovaný nákup 23 električiek s opciou na ďalších 23. „K pôvodnému počtu tak pribudlo ďalších 5 ks. Spoločnosť Pragoimex z Prahy zabezpečí a poskytne aj záručný a pozáručný servis vrátane opráv pre každú električku počas 15 rokov, resp. do najazdenia 750 000 km od schválenia technickej spôsobilosti na prevádzku,“ dodala Karaffová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM