Správy

Drezinový ovál aj rozhľadňa. V kraji pribudnú desiatky nových atrakcií

Košický kraj podporil projekty turistickej infraštruktúry sumou 1,7 milióna eur.

Ilustračný obrázok k článku Drezinový ovál aj rozhľadňa. V kraji pribudnú desiatky nových atrakcií
Zdroj: Terra Incognita

Košický samosprávny kraj (KSK) podporí turistickú infraštruktúru v tomto roku v rámci dotačného programu Terra Incognita sumou 1,7 milióna eur. V najbližších dvoch rokoch tak na turistickej mape Košického kraja pribudne 25 projektov, ktoré sú postavené na princípoch ekoturizmu.

Rozhľadňa aj drezinový ovál

Informovala o tom krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KRT). Celková výška financovania projektov je doposiaľ najvyššia suma v desaťročnej histórií tohto dotačného programu. Vo štvrtok predstavili zoznam úspešných žiadateľov, ktorí získajú finančnú podporu.

„Veľký záujem žiadateľov aj vysoká kvalita tohtoročných projektových zámerov nás presvedčili, aby sme celkovú sumu dotácie navýšili z jedného milióna na 1,7 milióna eur,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka. Podpora smeruje na ekoturizmus, rozvoj cyklistickej infraštruktúry a veľké rozvojové projekty.

„Takýmto úspešným projektom je napríklad výstavba 35 metrov vysokej rozhľadne v Kluknave, ktorej súčasťou budú solárne panely s možnosťou nabíjania elektrobicyklov. V Malej Bare zase budú vybudované tokajské domčeky v korunách stromov a na Alpinke doplní drezinový ovál 3D bludisko. Všetky podporené projekty sú originálne, verím, že aj vďaka nim bude návštevníkov v našom kraji pribúdať,“ konštatoval Trnka.

Ekoturizmus

Výkonná riaditeľka KRT Lenka Vargová Jurková potvrdila trvalý nárast kvality posudzovaných projektov. Krajská organizácia sa na výzve aktívne podieľa ako sprostredkovateľský orgán dotačného programu. „Nesmierne nás teší veľký posun, ktorý pri zasielaných projektoch nastal v chápaní významu ekoturizmu a ekoturistickej destinácie pre rozvoj cestovného ruchu v našom kraji. Vidíme, že systematické cielenie výzvy na podporu foriem udržateľného turizmu prináša svoje ovocie,“ uviedla.

V projektoch je podľa nej citeľná aj chuť spolupracovať, prepájať jednotlivé územia, zapájať do projektov miestne subjekty či rozvíjať už existujúce atrakcie. Cez dotačnú výzvu z Terra Incognita vznikajú v kraji nové produkty v cestovnom ruchu, ktorých cieľom je rozšírenie ponuky služieb pre návštevníkov, podpora lokálnych podnikateľov aj zvýšenie atraktivity územia.

Už v tomto roku obohatia ponuku Košického kraja ďalšie nové veľké turistické atrakcie, ktoré boli podporené z predošlých výziev. „Prvé z nich budú slávnostne otvorené a verejnosti predstavené už na jar. Medzi tie najočakávanejšie patrí adrenalínový Zipline ponad Beňatinské jazero či prvý drezinový ovál na Slovensku na Alpinke neďaleko Košíc," doplnila Vargová Jurková.

Zoznam úspešných projektov pre rok 2022:

Veľké rozvojové projekty:

  • Green Point – Rozhľadňa Kluknava – vybudovanie 35 metrov vysokej rozhľadne v obci Kluknava
  • Tokajské domčeky v korunách stromov s wellness – zážitkové ubytovanie v obci Malá Bara
  • História na kolesách (Zemplín Veterán Club Michalovce, o.z.) – vybudovanie múzea historických automobilov, motocyklov a vyhliadkový cestný turistický vláčik
  • Panenská eko turistika na Ružínskej priehrade – zlepšenie a rozšírenie vodnej turistiky na Ružínskej priehrade
  • Nová manufaktúra – Smolnícka Huta – obnovenie ručnej tabakovej výroby v novovzniknutom polyfunkčnom objekte s expozíciou a možnosťou vyskúšať si toto remeslo
  • Vybudovanie cyklistickej infraštruktúry v Slovenskom raji – vybudovanie odpočívadiel a samostatne stojacích elektronabíjacích odpočívadiel
  • Soľná brána Veľaty – dobudovanie existujúceho vodného areálu
  • Svet plný oddychu a zábavy 3D bludisko Alpinka – 3D bludisko s 8 prekážkami a 11 domčekmi s točitým tobogánom

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM