Michal Lendel Kultúra

EXLUZÍVNE. Košice objektívom francúzskych fotografov: Pozrite, čo ich u nás zaujalo!

Fotky Košíc vo francúzskom prístavnom meste Marseille? Máme pre vás exkluzívne zábery, ktoré reprezentujú naše mesto na výstave francúzskych fotografov, ktorí na východe Slovenska strávili určitý čas. A čo hovoria na Košice samotní umelci?

Ilustračný obrázok k článku EXLUZÍVNE. Košice objektívom francúzskych fotografov: Pozrite, čo ich u nás zaujalo!
Zdroj: Dnes24.sk

Ako nám prezradil autor nápadu a predseda PhtoArt Centra v Košiciach Pavel Smejkal, projekt Second Cities, na základe ktorého prebehli všetky výmeny umelcov funguje s Marseille od 2010. „Takže sa už dobre poznáme a všetko prebehlo vo veľmi priateľskej, ale súčasne výsostne profesionálnej atmosfére a na výsledkoch to vidno,“ uviedol Smejkal.

Zahraničným umelcom sa naše mesto páčilo. Vnímali ho ako zaujímavé, príjemné a priestranné. „Samozrejme ich prekvapilo plno malých drobných postrehov, ako sú u nás farebnejšie autá, alebo, že sa ženy obliekajú „krajšie“. Preto v úvodzovkách, lebo na západe by to považovali za už príliš sexy… Ale čo ich asi prekvapilo najviac, že sa Košice zasa až tak veľmi nelíšia od zvyšku Európy, predsa len vnímanie tzv. východnej Európy je na západe ešte stále dosť zdeformované,“ povedal projektu.

Každý francúzsky fotograf či fotografka vnímal Košice a svoj rezidenčný pobyt v nich trochu inak. „Suzanne Hetzel sa sústredila na retro aspekty z doby pred 1989, Pascal Grimaud sa túlal aj po okolí a zaujímalo ho napr. poľovníctvo, Flore Gaulmier našla záľubu v dizajne rodinných domov či výkladných skríň a Anne Loubet vnímala mesto ako plné prírody a priestoru,“ dodal Smejkal.

Košice objektívom francúzskych umelcov
13
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM