Eva Mikulová Šport

FOTO: V centre mesta sa bude opäť skákať. Príďte povzbudiť na JBL Jump Fest

Mesto Košice sa už po tretíkrát stalo spoluorganizátorom špičkového atletického podujatia – JBL JUMP FEST. Prídu atléti z celej Európy. Príďte ich povzbudiť.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: V centre mesta sa bude opäť skákať. Príďte povzbudiť na JBL Jump Fest
10
Galéria
Zdroj: Mesto Košice

Alžbetina ulica v centre mesta sa opäť zmení na unikátne atletické športovisko. V tieni majestátneho Dómu sv. Alžbety budú športovci súťažiť v skokanských disciplínach a uvidíme medzi nimi i skutočné atletické hviezdy.

Špičkové atletické podujatie sa bude konať v stredu 5. septembra. Žiakom základných škôl Košického kraja, ako aj pozvaným žiakom, ktorí boli úspešní v projekte Čokoládová tretra Slovensko, budú patriť športoviská v čase od 9.00 do 14.45 hod.

Hlavný program, v ktorom sa predstaví divákom 18 elitných atlétov v šiestich kategóriách, sa uskutoční 5. septembra v čase od 16.00 do 17.45 hod.

Sestry Velďákové podporia deti

Pre verejnosť a neprihlásené deti bude vyhradené popoludnie deň predtým, 4. septembra od 16.00 hod., kedy si budú môcť vyskúšať a zatrénovať si na unikátnom športovisku, doplnenom aj o detský sektor na skok do výšky. Deťom sa budú venovať atletické osobnosti na čele s košickými odchovankyňami, Dankou a Jankou Velďákovými. Verejný pred súťažný tréning atletických hviezd budú môcť deti a fanúšikovia sledovať o 17.00 hod., potom dostanú možnosť získať fotografiu alebo vzácny autogram svojich atletických vzorov.

Street athletics show, aká bude v Košiciach po tretí raz je jedinečná tým, že prichádza za divákmi priamo do centra mesta. Pri týchto pretekoch sledujú výkony atlétov diváci takmer z bezprostrednej blízkosti, a aj preto je súťaž veľmi obľúbená.

„Pretože takéto podujatie je oveľa zložitejšia a finančne nákladnejšia ako napríklad pri cestných behoch, dovoliť si ju zorganizovať môžu len atletickí nadšenci v metropolách s veľkou podporou svojich radníc. Práve vďaka tejto podpore to môžu robiť na rôznych výnimočných a významných miestach, ako napríklad pod Eiffelovou vežou v Paríži, Brandenburskou bránou v Berlíne, či na Václavskom námestí v Prahe,“ informuje hovorca magistrátu Miroslav Sambor.

Štyri kategórie

Atletické športoviská musia byť postavené podľa pravidiel IAAF (Medzinárodná asociácia atletických federácií), preto sú vyrábané na mieru. Košický atletický „štadión" so šprintérskou rovinkou a skokanskou rampou umiestnili organizátori pred nádhernú košickú gotickú katedrálu – Dóm sv. Alžbety, čím propagujú nielen atletiku, ale aj samotné mesto Košice.

„Košický JBL JUMP FEST je unikátny najmä tým, že zatiaľ čo na štandardných pretekoch je celá súťaž venovaná iba jednej kategórii, skokani v Košiciach skáču v jednej súťaži hneď v štyroch kategóriách: diaľke, trojskoku, a to spolu muži aj ženy. Košická súťaž je tak atraktívnejšia nielen pre športovcov, ale aj divákov,“ dodáva M. Sambor.

Kým pred rokom privítali Košičania prvého skokana z iného kontinentu, rodáka z Afriky, halového majstra sveta Ignisia Gaisaha, najväčšou hviezdou tohto ročníka zrejme bude Kimberly Wiliams z Jamajky.

Vďaka Danke a Janke Velďákovým, ale i Jánovi Volkovi, ktorý bude hviezdou šprintérskej časti súťaže, nachádzajú cestu k atletike mnohí Košičania a fanúšikovia z východného Slovenska aj so svojimi deťmi.

Pozrite si fotky z minulého ročníka

JBL JUMP FEST
10
Galéria
Zdroj: Mesto Košice
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM