Správy

Heger sa povozil po Košiciach na bicykli. Odprezentoval plány v cyklodoprave, FOTO, VIDEO

Premiér si v metropole východe urobil aj malý cyklovýlet po meste. Z plánu obnovy majú ísť na cyklistickú infraštruktúru milióny eur.

Zdroj: TASR/František Iván

Predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) si v rámci návštevy Košíc v stredu (3. 11.) stihol aj zabicyklovať po mestskej cyklotrase. Cieľom tejto netradičnej akcie bolo odprezentovať Plán obnovy a odolnosti SR a ukázať, čo všetko je v pláne obnovy obsiahnuté, a že je to plán, ktorý je blízko k ľuďom.

Peniaze do cyklodopravy

V pláne obnovy sú totiž pripravené aj peniaze na cyklotrasy a ďalšiu infraštruktúru v mestách a obciach. Na výstavbu či rekonštrukcie cyklistickej infraštruktúry je v ňom vyčlenených 105,1 milióna eur. Ako spresnil predseda vlády, na Slovensku by mohlo vzniknúť 200 kilometrov cyklotrás a približne 5 000 parkovacích miest pre bicykle, predovšetkým v okolí železničných staníc.

„Kvalitná, dostupná a bezpečná cyklotrasa dokáže veľmi dobre nahradiť individuálnu automobilovú dopravu. V meste bude menej áut, lepší vzduch a aj takto môžeme prostredníctvom plánu obnovy prispieť k ochrane klímy, ale aj k zlepšeniu zdravotného stavu obyvateľov Slovenska,“ uviedol Heger.

O peniaze z výzvy Ministerstva dopravy a výstavby SR sa môžu uchádzať mestá a obce, vyššie územné celky (VÚC), rozpočtové a príspevkové organizácie zriadené obcou, resp. VÚC. „Budeme spolupracovať so samosprávami miest a obcí aj županmi, aby sme peniaze na cyklodopravu distribuovali do regiónov čo najlepšie, “ dodal predseda vlády.

Malý cyklovýletz hodnotil Heger ako príjemnú jazdu mestom. Na osemkilometrový okruh po Košiciach sa k nemu pridali aj košický primátor Jaroslav Polaček a zástupcovia Občianskeho združenia (OZ) Z KE.CY – košické cyklotraily. Združenie vníma nárast záujmu o tento druh trávenia voľného času či ochotu ľudí uprednostniť cyklodopravu v rámci mesta. Ako ale za neho zdôraznil Zoran Bosák, zaostáva však dostupnosť rozsiahlej, rýchlej a bezpečnej cykloinfraštruktúry v meste.

Sociálne a pobytové zariadenia

Heger v rámci výjazdu v Košiciach navštívil i Vysokošpeci­alizovaný odborný ústav geriatrický, kde hovoril aj o potrebe vytvárania miest pre geriatrickú starostlivosť. Aj na demografický vývoj má reagovať Plán obnovy a odolnosti SR. Za 93 miliónov eur má vzniknúť 130 ambulantných sociálnych zariadení a 96 nových pobytových sociálnych zariadení.

Pri zabezpečovaní starostlivosti o seniorov v budúcnosti je podľa premiéra nevyhnutné komunikovať s dotknutými zariadeniami. „Pripomienky dôkladne analyzujeme a vylepšenia neskôr zapracujeme do pravidiel pre tvorbu nových zariadení,“ uviedol Heger.

Ďalšie zábery z cyklojazdy premiéra SR nájdete v priloženej galérii.

Premiér Eduard Heger na cyklojazde po Košiciach
5
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM