Aktualizované Lukáš Zavacký Správy Správy

Hlasovanie o parkovaní ukončené: Mesto Košice čaká niekoľko noviniek!

Na zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Košiciach sa hlasovalo o podmienkach nového systému týkajúceho sa odstavovania vozidiel. Obyvatelia môžu očakávať niekoľko noviniek.

Ilustračný obrázok k článku Hlasovanie o parkovaní ukončené: Mesto Košice čaká niekoľko noviniek!
Zdroj: TASR

Primátor Richard Raši pripraví návrh zmeny všeobecne záväzného nariadenia o dočasnom parkovaní a ďalší na založenie spoločného podniku mesta a spoločnosti, ktorá bude zaň zodpovedať.

Čítajte tiež: Sledujeme ONLINE: Košický parlament s horúcou témou parkovania! FOTO a VIDEO

Obsahom chystaných novostí má byť zníženie ceny za rezidentskú kartu, rozšírenie jej platnosti na susediace rezidentské lokality a možností jej získania či cenové zvýhodnenie pre dôchodcov. Do peňaženky by mali po novom menej siahnuť aj návštevníci.

„Schválilo sa to, čo si myslím, že chce väčšina obyvateľov, aby sa parkovací systém nezrušil, ale vylepšil tak, aby sa vyhovelo rezidentom, teda občanom s trvalým pobytom a aj mnohým ostatným skupinám,“ uviedol R. Raši.

Desať zón, o ktoré sa spoplatnené parkovanie od 1. júla rozšírilo, tak ale ostane v platnosti. Poslanec Oto Žarnay, ktorého podporovali aktivisti, neuspel s návrhmi na zvolanie mimoriadneho zastupiteľstva a schválenie návratu k pôvodnému stavu. „Čo sa týka vytvorenia spoločného podniku mesta a EEI, myslím si, že je to nesprávny krok a prinesie celý rad ďalších problémov,“ reagoval O. Žarnay na prijaté uznesenie.

Henrich Burdiga z iniciatívy Nezaplatím EEI ani cent – občianska neposlušnosť po rokovaní uviedol, že aktivisti si teraz potrebujú prebrať ďalší postup. „Podpisová akcia pokračuje,“ povedal. Primátor ich počas rokovania vyzval, aby túto petíciu predložili, no nestalo sa zatiaľ. „Zbierame aj podpisy na odstúpenie primátora,“ doplnil H. Burdiga.

Spoločnosť EEI reagovala, že si riadne a včas plní svoje zmluvné záväzky voči mestu Košice. Obvinenia z porušovania zmluvy označila za súčasť politického boja. „Poskytujeme pravidelný sumár realizácie celej viac ako dvojmiliónovej investície, ktorá sa týka rezidentského parkovania, a tak tomu bude aj naďalej,“ uviedla firma.

Môže vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM