Lenka Fedorová Rôzne Správy

Hlodavcom v Košiciach odzvonilo: Poznáme termín jesennej deratizácie!

Mesto Košice vykonáva pravidelne dvakrát do roka celoplošnú deratizáciu mesta. Potkany sa však už teraz ukazujú v plnej sile.

Ilustračný obrázok k článku Hlodavcom v Košiciach odzvonilo: Poznáme termín jesennej deratizácie!
Zdroj: TASR

Dostatok potravy a následné rýchle množenie hlodavcov naberá čoraz viac na obrátkach. Košičania sa na sociálnych sieťach sťažujú na potkany, ktoré stretávajú na sídliskách, pri kontajneroch, ako aj na chodníkoch.

Potkanov pribúda

Sťažností na adresu hlodavcov pribúda čoraz viac. Potkany vídať na sídliskách, pri autobusových zastávkach i na miestach, kde sa hrávajú deti. Svoje o tom vie aj naša čitateľka Lucia, ktorá na potkana natrafila za bieleho dňa cestou na električku. „Išla som na električku na Železníkoch, keď mi cez chodník prebehol potkan. Za plotom mal svoju noru, ale vyzeral byť taký krotký, vôbec sa nebál. Nikdy by ma nenapadlo, že aj na takom mieste, kde sa denne premelie množstvo ľudí, lebo je tam blízko rušná križovatka, môže človek natrafiť na potkany,“ prekvapene uviedla naša čitateľka.

S podobným problémom sa stretol aj Lukáš. „Nie je to nič príjemné oddychovať si pri jazere a zbadať potkana. S tým by malo mesto niečo robiť! Nehovorím, že som proti zvieratám, ale hlodavce sa množia tam, kde je špina. A asi ani u nás nie je všetko v poriadku,“ posťažoval si Lukáš.

Inak tomu nie je ani v iných mestských častiach. „Na viacerých miestach som videl po potkanoch diery v zemi, napríklad aj na Ťahanovciach. Čo k tomu dodať…“ uviedol náš čitateľ Jaroslav.

Potkan v blízkosti rušnej križovatky na Železníkoch. / Zdroj: Dnes24.sk

Deratizácia dvakrát ročne

Podľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) synantrópne myšovité hlodavce (potkany, myši) sú živočíšni škodcovia, ktorí sa považujú za významných prenášačov pôvodcov rôznych prenosných ochorení u ľudí i zvierat.

Z tohto dôvodu môžu byť príčinou ohrozenia verejného zdravia a keďže disponujú vysokých rozmnožovacím potenciálom, za vhodných podmienok dochádza k ich premnoženiu v blízkosti ľudských obydlí.

Jediným efektívnym spôsobom regulácie populácii škodlivých hlodavcov je podľa RÚVZ pravidelná celoplošná deratizácia, vykonávaná najmenej dvakrát ročne prípravkami určenými a schválenými na tento účel.

Známy termín jesennej deratizácie

V Košiciach prebehla posledná celoplošná deratizácia na jar, keď mesto dostalo nariadenie zabezpečiť celoplošnú reguláciu živočíšnych škodcov (deratizáciu) na území mesta Košice v termíne od 29. marca 2016 do 30. apríla 2016. Nakoľko sa obyvatelia Košíc čoraz viac sťažujú na výskyt hlodavcov, obrátili sme sa na RÚVZ v Košiciach s otázkou, či už úrad pozná termín jesennej deratizácie.

„Na základe Vášho dotazu Vám oznamujeme, že termín jesennej deratizácie by mal byť od 10. októbra 2016 do 30. novembra 2016,“ uviedol v odpovedi úrad.

Zdá sa tak, že obyvatelia metropoly východu sa budú musieť v boji proti hlodavcom obrniť ešte poriadnou dávkou trpezlivosti.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM