Michal Lendel Iné športy

Hrajúci tréner košických volejbalistov: Podstatne sa zlepšili technické a ekonomické podmienky v klube

Košickí volejbalisti sú po rokoch na prahu extraligy. K pozdvihnutiu tohto športu v metropole slovenského východu sa nemalou mierou pričinil i hrajúci tréner VK KDS Šport Košice Radovan Škvarek, s ktorým sme sa porozprávali o mužskom volejbale v našom meste.

Ilustračný obrázok k článku Hrajúci tréner košických volejbalistov: Podstatne sa zlepšili technické a ekonomické podmienky v klube
Zdroj: Dnes24.sk

Aké najväčšie úspechy má košický volejbal vo svojej histórii?

Ako Prešovčan by som to nemusel vedieť, ale samozrejme mám prehľad. Košice sa najlepšie umiestnili v extralige na piatom mieste, do prvej štvorky sa ešte nedostali.

Košice chýbali na mape extraligových tímov poriadne dlho. Bolo už načase prinavrátiť metropole slovenského východu extraligovú príslušnosť?

Určite áno. Po pätnástich rokoch popri hokeji a basketbale to môže byť práve volejbal, hlavne keď máme na to vytvorené podmienky. Bola by škoda to nevyužiť.

Čo znamená, že máte vytvorené podmienky?

V priebehu súťaže došlo nielen k zmene názvu klubu, z ŠA Košice na VK KDS Šport Košice a zároveň aj k zmene vo vedení klubu. Podstatne sa zlepšili technické a ekonomické podmienky v klube, čo umožnilo napríklad doplnenie kádra. Máme kde trénovať, podarilo sa nám získať kvalitných hráčov, vďaka čomu sa celému tímu podarilo s prehľadom vyhrať prvú ligu a momentálne vidíme, že máme šancu vyhrať aj baráž. To všetko prispelo k tomu, že máme na dosah tento úspech.

Máte za sebou prvý z dvojice barážových turnajov v Púchove, na ktorom ste súperov zdolali relatívne hladko 3:0 v oboch stretnutiach. Čo hovoríte na vlastnú predvedenú hru?

Je to tak ako ste povedali. Bolo to len relatívne hladko získané víťazstvo. Aj keď to vyznieva jednoznačne, že sme vyhrali oba zápasy 3:0, v skutočnosti to bolo veľmi náročné. Už prvý zápas a prvý set so Starou Ľubovňou skončil 25:23. Hoci sme mali v strede setu väčší náskok, kvôli niektorým našim chybám nás súper dokonca predbehol, ale našťastie sme to obrátili a zvíťazili. Tento prvý set bol kľúčový. Keby sme ho prehrali, ktovie ako by sa to ďalej vyvíjalo. Myslím, že vtedy sa Stará Ľubovňa zlomila a potom sme už ten rozbehnutý stroj udržali počas všetkých troch setov. Nebol to až taký ľahký zápas, pretože aj keď vyhráte 25:16, musíte si udržať odstup od súpera svojim dobrým výkonom. Podobné to bolo aj s Púchovom. V úvodnom sete sme mali od seba odstup jeden dva body až do polovice setu Potom sme im odskočili a už sa z toho, našťastie pre nás, nespamätali.

Prekvapili vás niečím vaši súperi?

Teším sa, že nám vyšla taktika, analýza videa aj teoretická príprava. Keďže máme v tíme dvoch bývalých hráčov Starej Ľubovne, mali sme dôležité informácie z prvej ruky. Samozrejme poznáme hráčov aj oni nás a mali sme prístup k videám zo zápasov našich súperov. Kľúčové bolo dodržať na ihrisku to, čo sme si povedali v šatni. Súperi nás ničím neprekvapili a spravili to, čo sme na základe našej dôslednej prípravy od nich očakávali.

Môžeme povedať, že ste jednou nohou v extralige, tešíte sa na domáce vystúpenia v odvetách baráže, ktoré sa uskutočnia už 3. a 4. mája?

Jasné. Bude to prvá konfrontácia v Košiciach medzi lepšími súpermi, či už je to Púchov, ktorý zvíťazil v 1.lige západ alebo Stará Ľubovňa, ktorá je extraligovým družstvom. Dúfam, že zahráme čo najlepší volejbal. Oba zápasy budeme hrať naplno aj kvôli divákom, ktorí sa prídu pozrieť. Poľavovať vo výkonoch sa nevypláca, ani to nie je vhodné voči fanúšikom, ktorí sa rozhodnú prísť nás podporiť.

Druhú najvyššiu volejbalovú súťaž ste vyhrali celkom jednoznačne, keď ste zaváhali celkovo iba 4-krát. Myslíte si, že v prípade postupu budú na vaše mužstvo čakať vyspelejší súperi? Ak áno, v čom?

To je samozrejmé, že pri postupe do extraligy budeme hrať proti lepším súperom. Spomenúť môžem námatkovo Humenné, ktoré hrá európsku ligu alebo Svidník. Už keď si vezmeme Starú Ľubovňu, ktorá skončila v extralige posledná, je to družstvo, ktoré aj keď sme minulý týždeň porazili, môže sa stať, že teraz prehráme, pretože lopta je taká guľatá, že raz sa darí a v sobotu na nás môžu vyrukovať s niečím čo nás prekvapí.

O tom, že náročný košický divák by si na kvalitný volejbal našiel cestu svedčí aj fakt, že v Košiciach odohrala naša mužské reprezentácia niekoľko vydarených stretnutí s výbornou diváckou kulisou, Myslíte si, že extraliga by pritiahla ich pozornosť?

Podľa mňa by mala pritiahnuť divákov. Čo sa týka reprezentačných zrazov a zápasov, ktoré tu odohrali, boli isto v hľadisku aj ľudia z iných miest. V nedávnom rozhovore som spomínal, že pokiaľ majú diváci radi dobrý volejbal, najbližšie mohli vidieť naživo extraligové zápasy v Prešove, kam sa im možno nechcelo cestovať. Teraz to môžu mať vo svojom meste a uvidia najlepšie družstvá zo Slovenska. Bola by škoda, aby si tie zápasy neprišli pozrieť.

Čo by ste na záver odkázali všetkým fanúšikom kvalitného volejbalu v našom meste pred blížiacim sa odvetným barážovým turnajom a neskôr možno aj pri prípadnom postupe do najvyššej volejbalovej extraligy?

Nech nás prídu podporiť a nech nám držia palce. Budeme sa snažiť hrať naozaj dobrý volejbal a vyhrávať. Oveľa inak sa hrá, keď nielen bojujete o víťazstvo, ale aj keď vám tlieskajú a povzbudzujú vás fanúšikovia. To je najlepšia spätná väzba, ktorá mužstvo vyburcuje k ešte lepším výkonom.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM