Lukáš Zavacký Správy

Je to vôbec možné? Vodohospodári čistili Ružín roky, teraz je zas plný odpadu!

Posledné tri roky čistila košická Správa povodia Hornádu a Bodvy Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) vodnú nádrž Ružín od odpadu. Problém sa však neodstránil...

Ilustračný obrázok k článku Je to vôbec možné? Vodohospodári čistili Ružín roky, teraz je zas plný odpadu!
Zdroj: TASR

„V roku 2013 SVP začal realizovať Pilotný projekt čistenia a zabezpečenia protipovodňovej funkcie vodnej nádrže Ružín. Projekt trval do novembra 2015. V rámci neho vodohospodári vyzbierali 3000 ton odpadu a celkové náklady dosiahli viac ako 520.000 eur. Projekt finančne podporilo aj Ministerstvo životného prostredia SR prostredníctvom Envirofondu,“ uviedol hovorca SVP, Pavel Machava.

Po troch rokoch čistenia je v Ružíne množstvo odpadu. „Bohužiaľ, dnes je situácia takmer rovnaká ako pred čistením. Je to smutný pohľad,“ povedal riaditeľ SVP v Košiciach, Peter Hoffman.

Najväčším problémom je nahromadenie plastov, ktoré sa do Ružína dostali pravdepodobne z nelegálnych skládok. Tie sa podľa slov riaditeľa nachádzajú pri vodných tokoch a v ich blízkosti. Náklady na vyčistenie takéhoto množstva odpadu odhaduje na približne 50.000 eur. Budú ho musieť z vodnej nádrže vytiahnuť, roztriediť a zlikvidovať v súlade so zákonom.

„Vodohospodári budú musieť na jeho zber a likvidáciu vynaložiť značné finančné prostriedky. Ďalším riešením je aj odstraňovanie starších čiernych skládok komunálneho odpadu v okolí vodnej nádrže, ktorý v rámci pokračovania úspešného programu Veľkého upratovania Slovenska pripravuje ministerstvo životného prostredia,“ dodal P. Machava.

Môže vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM