Veronika Ondo-Cholewová Šport

Košičanky majú smelé plány v Európe: Spoliehajú sa aj na pomoc divákov, pozrite ROZPIS zápasov

Pre basketbalistky Good Angels Košice sa stredajším domácim zápasom so španielskou Salamancou začne nový ročník Euroligy. Podľa slov trénera Maroša Kováčika je zloženie skupiny prijateľnejšie než v minulej sezóne a v klube preto veria v postup do ďalšej fázy.

Ilustračný obrázok k článku Košičanky majú smelé plány v Európe: Spoliehajú sa aj na pomoc divákov, pozrite ROZPIS zápasov
Zdroj: TASR

V novom ročníku basketbalovej Euroligy sa v najprestížnejšej klubovej súťaži predstaví 16 mužstiev. Košičanky čaká účinkovanie v A-skupine, v ktorej sú hlavnými favoritmi na postup dva kluby z Istanbulu či ruský Dinamo Kursk.

Väčšia únava

„Žreb nám určil prijateľnejších súperov než v minulej sezóne. Skupina je náročná a niet si čo vyberať, no nemáme to tak nabité silnými tímami ako vlani,“ poznamenal tréner Maroš Kováčik. Okrem menovaných družstiev sa v A-skupine predstavia aj talianske Schio, maďarský Šopron a Lille z Francúzska. Slovenský tím má za sebou náročné prípravné obdobie, v ktorom odohral niekoľko zápasov so silnými súpermi. V domácej súťaži majú Košičanky za sebou päť stretnutí, všetky víťazné. „Počas mojej 11-ročnej kariéry som ešte takúto náročnú prípravu nemal, najmä čo sa týka cestovania. Cítime väčšiu únavu než po minulé roky, no verím, že odohraté minúty proti ťažkým súperom sa nám vrátia a budeme v prvých zápasoch vo väčšej hernej pohode,“ verí tréner slovenského majstra.

Zámorské posily

Košické družstvo sa bude v Eurolige spoliehať aj na dve zámorské posily – Crystal Langhorneovú a Shenise Johnsonovú. Langehornová sa vrátila do známeho prostredia, keďže v Košiciach už v minulosti pôsobila. V aktuálnej sezóne má za sebou dva zápasy v slovenskej extralige. „Crystal tu bola už v minulej sezóne a tentoraz sa trochu zmenila jej pozícia. V minulej sezóne sme ju využívali na pozícii vysokého pivota, tentoraz by sme ju chceli posunúť 2–3 metre od koša, aby sme využili to, že má na svoj post výbornú rýchlosť. Čo sa týka Johnsonovej, tak mňa veľmi teší, že hrá finále WNBA a hrá ho fantasticky. Na druhej strane je to pre nás smola, pretože nestihne prvý a možno ani druhý zápas v Eurolige,“ poznamenal k zámorským posilám košický tréner. Shenise Johnsonová je v zámorskej WNBA hráčkou Indiany, ktorá hrá finálovú sériu s Minnesotou (po štyroch zápasoch je stav 2:2). Okrem Johnsonovej by v stredu mali byť k dispozícii všetky hráčky, snáď okrem Beáty Janoščíkovej, nad ktorej štartom visí otáznik.

Fyzicky náročné stretnutie

Maroš Kováčik očakáva fyzicky náročný zápas. „Je to špecifický súper a som trochu prekvapený zo štýlu hry tohto družstva. Nemyslel som si, že španielsky basketbal je až taký tvrdý. Po tom, čo sme si pozreli všetky štyri zápasy tohto tímu v španielskej lige, môžeme povedať, že je to veľmi vysoký tím. Hráčky sú na tom fyzicky veľmi dobre a očakávame naozaj náročný zápas. Určite to bude nervózne ako každý prvý zápas v Eurolige. Salamanca má asi kvalitnejší tím než my, no myslím si, že ak podáme optimálny výkon, môžeme toto družstvo zdolať,“ poznamenal Kováčik, ktorý priznal, že každé umiestnenie lepšie ako 6. priečka by bolo pre Good Angels úspechom.

Spoliehajú sa na pomoc divákov

Na nový ročník Euroligy sa teší aj staronová tvár v kádri Good Angels Anna Jurčenková. „Konečne je to tu, tešíme sa na to. Čo sa týka ambícií, tak naším cieľom je umiestnenie do piateho či šiesteho miesta. Reálne však môže byť aj štvrté miesto, keďže traja favoriti sú jasní,“ poznamenala 195 cm vysoká pivotka. Najskúsenejšou hráčkou v v tíme zostáva Zuzana Žirková, ktorá verí, že v súboji proti španielskemu vicemajstrovi sa Košičanky budú môcť spoľahnúť aj na pomoc zaplnenej Angels arény. „Radi by sme do Euroligy vstúpili domácim víťazstvom a ďalšími dobrými výsledkami. To je však ešte veľmi ďaleko. Teraz sa nám začala domáca liga, mali sme ťažké zápasy a bolo toho dosť. Verím, že doma zabojujeme a že nám pomôžu aj diváci. Toto je naša hala a verím, že to bude naša výhoda,“ uviedla Žirková.

Program Good Angels Košice v Eurolige pre rok 2015:

1. kolo, 14. októbra 2015, 17.45: Good Angels – Salamanca (Šp.)
2. kolo, 21. októbra 2015, 19.00: Fenerbahce Istanbul (Tur.) – Good Angels
3. kolo: 28. októbra 2015, 17.45: Good Angels – Galatasaray Istanbul (Tur.)
4. kolo: 4. novembra 2015, 17.00: Dinamo Kursk (Rus.) – Good Angels
5. kolo: 11. novembra 2015, 17.45: Good Angels – Famila Schio (Tal.)
6. kolo, 2. decembra 2015, 17.45: Good Angels – Lille Métropole (Fr.)
7. kolo, 9. decembra 2015, 18.00: Uniqa Šopron (Maď.) – Good Angels
8. kolo: 16. decembra 2015, 20.30: Salamanca (Šp.) – Good Angels

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM