Lenka Fedorová Správy

Košičanom to nejde do hlavy: Tak budeme mať zastávku viedenského typu, či?

Košičania krútia hlavami nad plánovanou zastávkou na Terase, ktorá má spájať električky a autobusy. Druhé menované však v danom úseku nepremávajú.

Ilustračný obrázok k článku Košičanom to nejde do hlavy: Tak budeme mať zastávku viedenského typu, či?
Zdroj: TASR/Dnes24.sk

Keď sme pred pár dňami priniesli informáciu o plánovanej zastávke viedenského typu na Terase, mnohí sa pýtali, ako bude zastávka spájať električky a autobusy, keď autobusy v danom úseku nejazdia. A pôjde vôbec o zastávku viedenského typu? Mesto sa rozhodlo v danej veci reagovať. Tu je vysvetlenie.

,,V danom úseku budú jazdiť autobusy po električkovej trati a nebudú tak vôbec prekážať v prejazde motorovým vozidlám. Osobne ma takéto riešenie veľmi teší, o to viac, že tieto zastávky sú trendom v európskych metropolách, a budú ju mať aj Košičania," uviedol pri ostatnej kontrole stavby MET viceprimátor Martin Petruško.

Podľa zverejnených informácií košický Dopravný podnik uviedol, že po dokončení modernizácie električkových tratí na Triede SNP a na základe jeho požiadavky, začne premávať v danom úseku autobusová linka č. 18.

Ako ďalej uviedol, nakoľko sa električková trať nemodernizuje iba na niekoľko mesiacov, ale na dlhé roky, združená zastávka pri kine Družba sa robí výhľadovo do budúcna.

Podľa DPMK bude zastávka po zmodernizovaní trate slúžiť aj pre linky náhradnej autobusovej dopravy. ,,V praxi to bude vyzerať tak, že autobus vojde na združenú zastávku z asfaltovej komunikácie na električkovú trať, a po vystúpení/nastúpení cestujúcich sa vráti späť na vozovku," vysvetlil ďalej DPMK.

Bude, teda, v Košiciach zastávka viedenského typu? ,,Košická verejnosť sa zaujímala aj o to, prečo mesto na svojej webovej stránke uviedlo, že pôjde o zastávku tzv. „viedenského" typu, keď zastávka bude „iba" združená. Počas kontrolného dňa (11. 1. 2018) došlo ohľadom označenia typu zastávky k nepresnej interpretácii zo strany zhotoviteľa diela," uviedol na pravú mieru informáciu o chystanej zastávke Miroslav Sambor z magistrátu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM