Alexandra Kolínská Kultúra

Košičanov čaká plný víkend: Medzinárodný maratón mieru aj Biela noc

Metropola východu sa opäť zaplní nielen domácimi, ale aj zahraničnými turistami. Dve obrovské podujatia sa opäť budú konať počas jedného víkendu v Košiciach. Pozrite, na čo všetko sa môžeme tešiť.

Ilustračný obrázok k článku Košičanov čaká plný víkend: Medzinárodný maratón mieru aj Biela noc
Zdroj: TASR

Prvý októbrový víkend sa metropola východu premení na mekku športu a umenia. Športoví fanúšikovia s napätím očakávajú štart najväčšieho športového podujatia roka – Medzinárodného maratónu mieru. Umelecké duše zasa počítajú dni do soboty, kedy sa ulicami Košíc preženie vlna súčasného umenia.

„Program a novinky najväčšieho a najnavštevova­nejšieho multižánrového festivalu Biela noc predstavila na tlačovej konferencii v Kulturparku umelecká riaditeľka podujatia Zuzana Pacáková. Návštevníkov pozvala na netradičnú umeleckú prechádzku mestom plnú zážitkov a nových vnemov, trvajúcu od západu až do východu slnka. Trasa už šiesteho ročníka Bielej noci sľubuje 37 umeleckých zastávok, 7 zahraničných headlinerov a nespočetné množstvo nových zážitkov,“ uvádza Jozefína Jarošová z košického magistrátu.

Pestrá ponuka rozličných umeleckých žánrov od vizuálnych inštalácií až po živú performance umožní každému aj tento rok spoznať najnovšie trendy v rozličných umeleckých disciplínach. Popri umení majú návštevníci možnosť objavovať zaujímavé priestory, ktoré výnimočne prichýlia súčasné formy umenia ako napríklad nádvoria, parky, stanicu, jazero, parkoviská, galérie a rôzne ľuďom bežne neprístupné miesta.

Biela noc po prvýkrát prichádza i na obľúbené sídlisko Nad jazerom. Košičanom známa umelkyňa Elise Morin s francúzskym architektom a dizajnérom Florentom Albinetom prinesú do Košíc svoj najnovší projekt Walden Raft, polopriehľadnú plávajúcu chalúpku. „Práve tento projekt najväčšmi zaujal viceprimátorku Renátu Lenártovú, ktorá na tlačovej konferencii neskrývala nadšenie,“ povedala.

„Veľmi ma teší, že naše mesto bude už po šiesty krát dejiskom tohto výnimočného multižánrového festivalu. Týmto by som chcela vyjadriť i obdiv organizátorom za množstvo práce, ktoré v pozadí tohto projektu stojí. Ešte viac ma teší, že umenie prichádza i na sídlisko kde žijem a prináša jedinečné zážitky priamo pod našimi oknami," povedala viceprimátorka.

Hlavnými ťahákmi festivalu bude päť monumentálnych zajacov až z Tasmánie, 120 centimetrové steblá trávy v Mestskom parku, či čiernobiela japonská krajina v Kasárňach. Priestor dostali aj mladí slovenskí umelci výsledkom čoho bude Transtrument na Železničnej stanici. Zmenou prešla i festivalová mapa Bielej noci, ktorá sa predvedie novým formátom a odporúčanými tematickými trasami.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM