Veronika Hunyadiová Správy

Psy sa už netúlajú po uliciach. Odchytávajú ich mestskí policajti

Útulok pri Haniske poskytuje mestu služby karanténnej stanice.

Ilustračný obrázok k článku Psy sa už netúlajú po uliciach. Odchytávajú ich mestskí policajti
Zdroj: TASR/František Iván

Košice dostali uplynulý mesiac od Štátnej veterinárnej a potravinovej správy povolenie na to, aby mohli zabezpečovať odchyt túlavých zvierat. Na území mesta sa o túto činnosť starajú špeciálne vyškolení príslušníci Mestskej polície.

Odchyt psov

Nájdené a odchytené psy odovzdajú do útulku Únie vzájomnej pomoci ľudí a psov (ÚVP), ktorá pri Haniske na základe zmluvy s mestom Košice prevádzkuje karanténnu stanicu pre túlavé psy. Mestskí policajti od augusta odovzdali do karantény 47 psov, ktorým sa pracovníci (ÚVP) snažia postupne nájsť nových majiteľov.

Podľa zákona o veterinárnej starostlivosti môžu samosprávy prevádzkovať karanténnu stanicu vo vlastnej réžii alebo si tieto služby objednať. Mesto Košice si tieto služby od júna za paušálny poplatok 12 000 eur mesačne objednáva od ÚVP, ktorá popri svojom útulku pri Haniske začalo v apríli tohto roka na prenajatom mestskom pozemku prevádzkovať aj novú karanténnu stanicu.

Nové priestory

Šéfku ÚVP Romanu Šerfelovú potešilo, že vďaka novej budove majú priaznivejšie podmienky pre svoju činnosť nielen ich zamestnanci, ale aj psíky, ktoré tam majú podstatne lepšie prostredie ako doteraz. Spokojný s doterajším fungovaním karantény je aj primátor Jaroslav Polaček.

„Zdedili sme dlhoročný problém s opustenými zvieratkami v Košiciach. Jeho vyriešenie sa nerodilo ľahko, keďže nás brzdili aj rôzne administratívne obmedzenia. Podstatné je, že už pol roka máme v spolupráci s ÚVP takú karanténnu stanicu, ktorú nám závidia všade na Slovensku. Zároveň sa nám podarilo vybaviť aj všetky potrebné povolenia na to, aby mohla Mestská polícia zabezpečovať odchyt túlavých zvierat v Košiciach. Ďakujem všetkým, ktorí sa v našom meste podieľajú na tom, aby mohli aj zatúlané alebo týrané zvieratká žiť krajší život,“ skonštatoval.

Odchytené spoločenské zvieratá sú zaznamenané v registri, ktoré je možné nájsť na stránke mesta. Okrem toho na tejto stránke si verejnosť môže vyhľadať všetky zvieratá, ktoré boli odchytené, resp. nájdene na území mesta.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM