Samospráva

Košice majú schválený rozpočet: Najviac peňazí pôjde tento rok do dopravy

Mesto Košice bude v roku 2014 hospodáriť s balíkom 177,79 miliónov eur. V tomto období sa dostala do popredia doprava, no nezabudlo sa ani na kultúru a bývanie . Rozhodlo sa aj o prerozdeľovaní podielových daní pre jednotlivé mestské časti .

Ilustračný obrázok k článku Košice majú schválený rozpočet: Najviac peňazí pôjde tento rok do dopravy
Zdroj: TASR

Najmenšie mestské časti Lorinčík (500 obyvateľov), Džungľa (659 obyvateľov) a Šebastovce (668 obyvateľov) dostanú z rozpočtu sumy od vyše 47 eur do 75 eur. Najväčšia košická mestská časť Západ s 40 615 obyvateľmi bude z mestského rozpočtu hospodáriť so sumou niečo vyše 918 eur. Najväčšiu kritiku si vyslúžilo prerozdelenie pre mestské časti, ktoré podľa niektorých poslancov neodráža skutočný stav počtu obyvateľov a potrieb mestských častí.

Právomoci primátora pri rozpočte

„Radšej by som dnes prerokúval prvú úpravu rozpočtu, ako schvaľoval rozpočet pre rok, ktorý už beží,“ povedal poslanec Ján Dečo. Podľa primátora Richarda Rašiho je to prejav zodpovednosti, pretože koncom minulého roka ešte neboli známe všetky skutočnosti, ktoré sú potrebné k prijatiu rozpočtu.

Podľa navrhovaného uznesenia má mať primátor možnosť aktualizovať rozpočet – presúvať finančné zdroje, v celej jeho výške v nevyhnutných prípadoch. Poslanci navrhli, aby sa táto možnosť týkala len piatich percent rozpočtu. Tento návrh poslanci neschválili.

Prím bude hrať doprava

Po niekoľkých rokoch, keď Košice v rámci projektu EHMK investovali najväčšiu časť rozpočtu do kapitoly kultúra sa v tomto roku dostala do popredia doprava, na ktorú poslanci vyčlenili 57,7 milióna eur, z toho najviac na dôležité dopravné investície a dobudovanie alternatívnych foriem dopravy – 35,7 milióna eur.

Pre kapitolu kultúra vyčlenilo zastupiteľstvo z rozpočtu 5,03 milióna eur, pričom na pokračovanie projektu EHMK je to 300 000 eur a na zabezpečenie podmienok pre proporčne vyvážený rozvoj kultúry, rozvoj voľnočasových a vzdelávacích aktivít pre obyvateľov 3,9 milióna eur.

Investície mesta do bývania

Do rekonštrukcie bytov a revitalizáciu sídlisk investuje mesto sumu 1,52 milióna eur. Zámerom tohto podprogramu je skvalitnenie podmienok bývania najmä v bytoch starších obytných súborov na území mesta opotrebovaných ich dlhoročným užívaním a asanácia nevyhovujúcich bytových domov na Luníku IX.

Bezpečnosť a verejné osvetlenie ocenili poslanci na sumu 8,16 milióna eur. Najviac šetrí rozpočet na činnosti magistrátu mesta, pričom činnosť mestského zastupiteľstva bude stáť občanov Košíc 550 980 eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM