Správy

Košice majú slovenský UNIKÁT: Veľkým stromom pomôžu zavlažovacími megavakmi, VIDEO

Košice zavádzajú systém, ktorý inde na Slovensku nenájdete. Nedostatok vody pomôže veľkým stromom zmierniť zaujímavá technológia.

Zdroj: Dnes24.sk

Zachovanie dobrej kondície veľkých stromov si Správa mestskej zelene (SMsZ) v Košiciach sľubuje od veľkokapacitných zavlažovacích vakov. Zatiaľ ich nakúpila štyri. Ako na piatkovej tlačovej konferencii povedala jej riaditeľka Marta Popríková, okrem zmiernenia následkov zmeny klímy prispejú aj k šetreniu financií a pracovnej sily. Podľa jej slov takýto systém začínajú Košice využívať ako prvé mesto na Slovensku.

Chráni ich GPS

Jeden megavak má objem 1 500 litrov a stál 1 000 eur. Na adekvátne zaistenie vody pre jeden dospelý strom sú podľa SMsZ potrebné práve štyri vaky. Oproti bežnej zálievke sa voda z nich uvoľňuje postupne približne počas 12 hodín. „Postupne vsiakne do časti terénu a do dostatočnej hĺbky, kde chceme vodu dostať, aby mal strom závlahovú dávku,“ povedal prevádzkovo-technický námestník SMsZ Pater Vrábel s tým, že na podporu stromu je ich optimálne využiť štyri- až päťkrát do roka. Pred krádežou sú chránené GPS lokalizátorom.

SMsZ využíva aj malé zavlažovacie vaky, tie sú určené pre novovysadené stromy. Na rozdiel od nich sa megavaky neukladajú ku kmeňu, ale po obvodovej časti koruny, kde majú veľké stromy aktívnu časť koreňovej sústavy.

Prečítajte si tiež

Chýbajú zrážky

Premiérovo ich umiestili v mestskom parku, kde evidujú najväčší problém. Likvidáciou Mlynského náhonu v ňom nie je dostatok podzemnej vody a počas sucha trpia najmä staršie stromy. „V prvých týždňoch je naším cieľom vyskúšať ich využívanie a získať potrebné skúsenosti s ich obsluhou a premiestňovaním. Následne sa začnú objavovať aj v iných lokalitách,“ vysvetlil Vrábel.

SMsZ pripomína, že výrazný zrážkový deficit je aktuálnym problémom aj v Košiciach. Podobné zavlažovacie systémy využívajú svetové metropoly ako Praha, Calgary či Santiago de Chile. Podľa Popríkovej výsledky využívania veľkých zavlažovacích vakov z iných miest dávajú nádej, že s ich pomocou budú pre nasledujúce generácie vedieť zachovať aj statné vyše storočné stromy.

Ako dodala, jeden dospelý strom nahradí svojím prínosom desiatky čerstvo vysadených, ktoré ešte potrebujú dlhé roky na to, aby prinášali porovnateľné benefity pre mesto vo forme viazania uhlíka, filtrácie vzduchu, výroby kyslíka a ochladzovania svojho okolia.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Zavlažovacie megavaky v mestskom parku v Košiciach
8
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM