Michal Lendel Rôzne

Košice majú umiestnenie v renomovanom rebríčku: UPJŠ medzi 500 naj univerzitami Európy!

V renomovanom rebríčku URAP, ktorý hodnotí svetové univerzity, sa ocitli aj dve vysoké školy z Košíc. Univerzita Pavla Jozefa Šafárika a Technická Univerzita v Košiciach sa tak zaradili do spoločnosti tých najlepších.

Ilustračný obrázok k článku Košice majú umiestnenie v renomovanom rebríčku: UPJŠ medzi 500 naj univerzitami Európy!
Zdroj: TASR

V celosvetovom rebríčku URAP (University Ranking by Academic Performance – Rebríček univerzít na základe ich akademického výkonu) sa najlepšie zo slovenských univerzít umiestnila Univerzita Komenského v Bratislave a to na 495. mieste. Okrem spomínanej bratislavskej vysokej školy sa do tohto rebríčka dostali aj Slovenská technická univerzita v Bratislave (1096. miesto) a dve univerzity z Košíc.

V konkurencii všetkých svetových vysokých škôl skončila Univerzita Pavla Jozefa Šafárika 1232. mieste. Medzi európskymi univerzitami jej patrí 480. priečka. Toto umiestnenie ju posunulo do kategórie škôl B+. V rámci Európy bolo prisúdené 634. miesto Technickej Univerzite v Košiciach a hodnotenie B.

Na základe rankingového systému zostavuje URAP každoročne rebríček 2 000 vysokých škôl z celého sveta, ktoré predstavujú 10 percent najvýkonnejších vysokých škôl na svete. Medzi kritériá rebríčka URAP patrí počet vedeckých článkov kombinovaný s počtom citovania prác vedcov.

Do úvahy sa berie aj význam časopisov, v ktorých sú uverejnené vedecké štúdie a ich citovanosť. K dôležitým faktorom v meraní patrí aj miera medzinárodnej spolupráce danej univerzity s inými zahraničnými univerzitami, čo je vyjadrené celkovým počtom publikácií, ktoré sú výsledkom tejto spolupráce.

Košice 24 / Webnoviny

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM