Lenka Fedorová Rôzne

Košická MHD s novým prírastkom: Máme elektrobusy ako v Londýne!

Košická MHD ide s dobou a Košičania sa tak môžu tešiť na zlepšenie kvality dopravy. Elektrobusy majú priniesť pohodlnejšie cestovanie i nižšie prevádzkové náklady.

Ilustračný obrázok k článku Košická MHD s novým prírastkom: Máme elektrobusy ako v Londýne!
Zdroj: TASR

Košice sa v roku 2014 stali prvým a jediným mestom na Slovensku, ktoré uviedlo do prevádzky päť nových elektrobusov. Hlavným dôvodom bola snaha mesta o rozvoj ekologickej dopravy. V súčasnosti pribudlo ďalších 9 nových elektrobusov.

Výhody trolejbusu i autobusu

Nedávno sme vás informovali, že takmer po roku bude opäť prebiehať rekonštrukcia električkových tratí. Okrem nepríjemných obmedzení, s ktorými sa cestujúci opäť stretnú ich však čaká aj príjemná zmena v podobe nových elektrobusov. Košická MHD sa rozrástla o 9 kusov elektrobusov, spolu ich má už 14.

Podľa magistrátu v sebe elektrobus spája výhody trolejbusu a autobusu. S trolejbusom má spoločnú úspornú prevádzku a šetrnosť k životnému prostrediu pri súčasnej slobode pohybu, ktorú majú autobusy. Oproti naftovým autobusom však má náklady na palivo nižšie asi o 70 percent, jednoduchší je aj servis. Autobus počas doby svojej životnosti zaťaží životné prostredie takmer 25 tonami emisií, elektrobus mizivou čiastkou.

Elektrobusy s viacerými výhodami

Ako mesto uvádza na svojej stránke, medzi hlavné výhody elektrobusov zaraďuje nehlučnosť, jednoduchosť údržby, komfort prepravy cestujúcich, nižšie prevádzkové náklady i ekologický prínos. Skúsenosti s elektrobusmi majú aj v susednom Česku v mestách ako Hradec Králové, Plzeň, Praha či Ostrava, ale aj vo vzdialenejšom Londýne, Budapešti či v Kodani.

„Elektrobusy aj trolejbusy majú vďaka elektrickej trakcii čistú prevádzku z hľadiska emisií výfukových plynov, napriek tomu sú však stále zdrojom emisií pevných častíc s väčším priemerom, ktoré vznikajú aj odieraním pohyblivých častí vozidla, odieraním pneumatík a vozovky. Oproti električkám však nemajú hluk a vibrácie,“ uvádza web mesta.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk/Kosice.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM