Veronika Hunyadiová Správy

Košické jazero má od hygienikov stopku! Kde v Košickom kraji sa ešte neokúpete?

Dávate pred kúpaliskami prednosť prírodným jazerá? Pozrite sa, kde si môžete zaplávať bez obáv o svoje zdravie.

Ilustračný obrázok k článku Košické jazero má od hygienikov stopku! Kde v Košickom kraji sa ešte neokúpete?
Zdroj: Dnes24.sk

Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) počas celého leta monitorujú kvalitu vody na kúpanie na umelých kúpaliskách a vodných plochách s organizovanou aj neorganizovanou rekreáciou a odoberajú vzorky vody. O výsledkoch v 31. týždni (k 5. augustu) informoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) informoval na svojom webe.

Kúpanie bez problémov

V okresoch Košice a Košice-okolie majú vyhovujúcu kvalitu vody na kúpanie prírodné vodné plochy s neorganizovanou rekreáciou na Ružíne (Košice), Pod Bukovcom, Geča a Izra. Bezpečné je aj kúpanie v Turzovskom jazere a Jazere Úhorná v Gelnickom okrese.

V rámci Košického kraja je voda vhodná na kúpanie aj v týchto lokalitách: Zemplínska Šírava – Medvedia hora, Zemplínska Šírava – Kamenec, Zemplínska Šírava – Paľkov, Zemplínska Šírava – Biela hora, Zemplínska Šírava – Hôrka, Palcmanská Maša.

Vyhovujúcu kvalitu body majú podľa RÚVZ Košice aj všetky tri košické umelé kúpaliská (Červená hviezda, Mestské kúpalisko Rumanova, Ryba Anička), kúpalisko v Medzeve a bazény v Hoteli Garden v Košickej Belej.

Kde sa neokúpete?

Voda nevyhovuje hygienickým požiadavkám na kvalitu vody na kúpanie a nie je vhodná na kúpanie na prírodných vodných plochách Plážové kúpalisko Jazero v Košiciach, na dvoch odberných miestach vodnej nádrže Ružín (Ružín SKI a Ružín – prítoky) v okrese Gelnica a na Vinianskom jazere v okrese Michalovce.

Premnožené sinice

Na košickom Jazere regionálni hygienici na základe výsledkov odberu vody zo 4. augusta vydali zákaz kúpania. Dôvodom je prekročenia medzných hodnôt v ukazovateľoch cyanobaktérie (sinice) a chlorofylu a. Signalizuje to premnoženie siníc, ktoré obsahujú látky, ktoré môžu u ľudí vyvolávať alergické reakcie, ako sú dýchacie problémy, kožné vyrážky a zápaly očných spojiviek.

Po prehltnutí vody so sinicovými vodnými jedmi sa môžu prejaviť ich toxické účinky nevoľnosťou, bolesťami hlavy, kŕčmi svalstva. Pri konzumácii takejto vody by mohlo dôjsť k vážnemu poškodeniu zdravia kúpajúceho sa návštevníka.

Leto na Slovensku

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM