Lukáš Zavacký Rôzne

Košické kúpalisko na dobových FOTKÁCH: Noviny pred 80 rokmi bojovali s fámou!

Presne pred 80 rokmi sa sprístupnilo pre košickú verejnosť kúpalisko, ktoré sa tešilo obrovskej obľube. O jeho otvorení písali noviny Slovenský východ. Vybrali sme úryvky, ktoré stoja za to!

Ilustračný obrázok k článku Košické kúpalisko na dobových FOTKÁCH: Noviny pred 80 rokmi bojovali s fámou!
Zdroj: Archív mesta Košice

Ktorý Košičan by nepoznal Červenú hviezdu? Prinášame vám o nej stále nové informácie. Len niektorí ale vedia, že toto miesto má pohnutú históriu. Stavalo sa od 12. júla 1935 do 30. mája 1936. V dobovom periodiku Slovenský východ padne do oka pozvánka, ktorá sa nedá prehliadnuť.

„Košické vodu a slnko milujúce obecenstvo, najmä však športovci, budú mať dnes v sobotu veľký deň, lebo bude pre nich otvorené nové mestské kúpalište.“

Takto začalo po dokončení objektu opisovať významnú udalosť. V ďalších častiach článku dopodrobna opisovalo, čo sa na ňom nachádzalo. Zaujímavé je, že napríklad trafika a holičský závod.

Redaktor sa dokonca dotkol veci, ktorú začala údajne šíriť konkurencia. Išlo pravdepodobne o neopodstatnenú fámu. Tá mohla autorom projektu narobiť nemalé problémy. „Povesti, ktoré sa objavily v niektorej tlači, že na kúpališti sú potkani, nie sú pravdivé.“

Vstupné sa v deň slávnostného otvorenia neuhrádzalo a zúčastniť sa ho mali všetky kluby z mesta, ktoré sa venovali vodnému športu. Správu zakončila veta, ktorú by ste dnes ťažko hľadali v nejakom médiu. „Vode zdar!“ Pozrite tiež fotografie v priloženej galérii.

/Citáty z novín sú v našom článku uvedené bez akýchkoľvek opráv v plnom znení./

Môže vás zaujímať:

Známe košické kúpalisko na starých fotkách
2
Galéria
Zdroj: Archív mesta Košice
Zdroj: Dnes24/Archív mesta Košice
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM