Alexandra Kolínská Správy

Košické nemocnice prepúšťajú intoxikovaných: Niekoľko pacientov však ostáva hospitalizovaných

Na zimnom štadióne v Čani došlo k úniku oxidu uhoľnatého. Počas hokejového zápasu sa ho nadýchali desiatky ľudí, ktorí skončili v rukách doktorov v Šaci aj v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura v Košiciach. Pacientov z nemocníc už postupne prepúšťajú.

Ilustračný obrázok k článku Košické nemocnice prepúšťajú intoxikovaných: Niekoľko pacientov však ostáva hospitalizovaných
Zdroj: TASR

Na štadióne v Čani v nedeľu zasahovali hasiči, privolaní boli krátko po 19.00 h. Intoxikovaným osobám poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Priotrávených ľudí hasiči sústreďovali v blízkej futbalovej hale, ich počet bol minimálne 40. Podľa odhadov mohlo byť na štadióne v čase udalosti zhruba 90 ľudí.

UNLP prepustila všetkých pacientov

„V Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura Košice bolo ošetrených spolu 21 pacientov. Väčšina z nich bola vyšetrená ambulantne, takmer všetci inhalovali kyslík,“ uviedla krátko po prípade hovorkyňa UNLP Ladislava Šustová.

Podľa hovorkyne Univerzitnej nemocnice troch pacientov na 24 hodín hospitalizovali na Prvej internej klinike pre ľahkú formu intoxikácie kysličníkom uhoľnatým. „V utorok v ranných hodinách sme ich prepustili domov. Ich zdravotný stav si nevyžaduje ďalšiu kontrolu,“ povedala Šustová.

V Šaci ostávajú traja na JIS-ke

Podľa nemocnice v Šaci v utorok popoludní po absolvovaní liečebnej procedúry v hyperbarickej komore prepustili do domáceho liečenia ôsmych z celkového počtu jedenástich hospitalizovaných pacientov. „Išlo o piatich pacientov hospitalizovaných na našej internej klinike a troch pacientov z kliniky popálením a rekonštrukčnej chirurgie, u ktorých je stabilizovaný stav a nemali žiadne vedľajšie príznaky akútnej otravy oxidom uhoľnatým,“ uviedol medicínsky riaditeľ Nemocnice Košice-Šaca Ján Slávik.

„Traja pacienti, ktorí sú od nedele večera na našej neurologickej Jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS), zostávajú u nás aj naďalej hospitalizovaní. Pacienti, ktorých sme prepustili ako aj tí, ktorí zostávajú u nás, absolvujú v stredu popoludní ďalšiu liečebnú procedúru v hyperbarickej komore,“ povedal Slávik.

Mladistvý pacient s problémami

Zatiaľ najvážnejšie zdravotné problémy nastali podľa medicínskeho riaditeľa v Šaci u jedného mladistvého pacienta, ktorý kvôli ťažkostiam neurologického pôvodu zostáva naďalej v nemocnici. „Rozsah hospitalizácie určia ďalšie lekárske vyšetrenia, no nevylučujeme, že vzhľadom na jeho zdravotný stav bude v našej lekárskej starostlivosti minimálne do konca tohto týždňa,“ dodal na záver Slávik.

Viac o tom, čo sa prihodilo na zimnom štadióne v Čani sa dočítate v článku Únik nebezpečného oxidu na štadióne v Čani: Záchranárov zalarmoval čiarový rozhodca!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM