Správy

Košické oceliarne chystajú miliardovú investíciu. Chcú zmodernizovať výrobu

U. S. Steel chce zmodernizovať proces výroby ocele a znížiť tak energetickú a surovinovú náročnosť a eliminovať negatívne dopady na tvorbu uhlíkovej stopy.

Ilustračný obrázok k článku Košické oceliarne chystajú miliardovú investíciu. Chcú zmodernizovať výrobu
Zdroj: TASR/František Iván

Košické oceliarne U. S. Steel pripravujú modernizáciu výroby s predpokladanými nákladmi 1,3 miliardy eur. Vyplýva to zo zámeru, ktorý podnik predložil na posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA).

„Zámer bude uskutočnený vybudovaním novej hutníckej prevádzky, v ktorej bude v jednom zoskupení výroba, odlievanie a valcovanie ocele s novými progresívnymi technológiami,“ uvádza firma. Účelom je modernizácia procesu výroby ocele, jej odlievania a spôsobu valcovania do zvitkov pri znížení celkovej energetickej a surovinovej náročnosti, eliminácia podstatnej časti negatívnych dopadov na tvorbu uhlíkovej stopy a udržateľnosť výroby.

Elektrické pece

Podľa hovorcu U. S. Steel Košice Jána Baču projekt takéhoto rozsahu môže byť realizovaný jedine ako spoločné úsilie európskych inštitúcií, slovenskej vlády a dotknutých podnikateľských subjektov. „Toto je súčasť plánu dekarbonizácie a uskutočnenie tohto zámeru bude závisieť od súhlasného stanoviska EÚ, plnej podpory Vlády Slovenskej republiky a pripravenosti energetickej infraštruktúry pre prevádzkovanie novej technológie,“ priblížil hovorca.

Nová prevádzka by mala pozostávať hlavne z dvoch elektrických oblúkových pecí, prevádzok mimopecného spracovania ocele a jednej hutníckej linky pre plynulé odlievanie a valcovanie za tepla s kapacitou výroby ocele do 3,1 milióna ton za rok. „Realizáciou zámeru nedôjde k zvýšeniu celkovej výroby U. S. Steel Košice s.r.o., vybudovanie nových technológií hutníckej výroby bude na úkor zníženia výroby existujúcich zariadení pri zachovaní súčasného objemu výroby ocele a za tepla valcovaných materiálov,“ informovala v materiáli fabrika.

Košické oceliarne sa vlani prihlásili k deklarovanému záväzku americkej korporácie United States Steel Corporation, pod ktorú patria, dosiahnuť do roku 2050 uhlíkovú neutralitu.

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM