Rôzne Správy

Košickí medici o HIV: Je to aj na Slovensku

Košickí študenti medicíny zorganizovali preventívnu akciu proti chorobe AIDS. Na záver dňa na pamiatku a znak solidarity vypustili lampióny.

Ilustračný obrázok k článku Košickí medici o HIV: Je to aj na Slovensku
Zdroj: TASR

Do osvetovej akcie pri príležitosti Svetového dňa boja proti AIDS sa zapojili aj študenti Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (LF UPJŠ) v Košiciach. V priestoroch internátu na Medickej ulici si postavili infostánok, oslovovali okoloidúcich a ponúkali im rôzne propagačné materiály, ako aj červené stužky, ktoré sú symbolom Svetového dňa boja proti AIDS.

Potreba informovať mladých ľudí

„Snažíme sa informovať najmä mladých ľudí o tom, čo je to ochorenie AIDS, čo ho spôsobuje a ako sa dá účinne ochrániť pred týmto ochorením. Máme tu dotazníky, ktoré nám vypĺňajú mladí ľudia, ktorých zastavíme. Pre toho, kto nám vyplní dotazník, je pripravená odmena a je zaradený do žrebovania o ceny,“ uviedla jedna z organizátoriek podujatia a zároveň študentka medicíny Lucia Čergeťová.

„Ochorenie sa neprenáša len ihlami, ako si niektorí myslia, že to môžu mať len narkomani, alebo homosexuáli, ale mnohí ľudia sa nakazili napríklad tak, že dostali nakazenú transfúziu, alebo nejaký transplantovaný orgán,“ zdôraznila študentka medicíny.

Rovnako i študentka, ktorá sa pri infostánku pristavila si myslí, že mladí ľudia HIV a AIDS na Slovensku neriešia. „Možno sa spoliehajú na to, že je to v iných štátoch,“ myslí si Stanka Vasilegová.

Choroba aj na Slovensku

Podľa študentky Dagmar Mišenkovej je na internete dostatok informácií. „Podľa mňa dosť mladých ľudí to nerieši. Myslí si, že je to niečo, čo existuje v zahraničí a tu sa to nemôže dostať. Nedávno som sa informovala medzi kamarátmi, že existuje to už aj tu. Aj v mojom okolí je šesť takýchto prípadov,“ dodala.

Podujatie v Košiciach vyvrcholilo večerným vypúšťaním lampiónov šťastia na pamiatku tých, ktorí tomuto ochoreniu podľahli, ako i na znak solidarity s tými, ktorí ním trpia.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM