Správy

Košický dopravný podnik dostal vysvedčenie za transparentnosť: Ako nakoniec dopadol?

Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) obstál v analýze zverejňovania zmlúv Transparency International Slovensko (TIS). Organizácia pritom hodnotila 30 najväčších štátnych, ale aj mestských podnikov.

Ilustračný obrázok k článku Košický dopravný podnik dostal vysvedčenie za transparentnosť: Ako nakoniec dopadol?
Zdroj: TASR

Z výsledkov vyplýva, že DPMK skončil medzi najlepšími, a to tretí s hodnotením 66,7 bodov. Pred dopravným podnikom boli Plemenárske služby SR (78,9) a Vodohospodárska výstavba (69,8). „Zmluvy sme hodnotili pri 30 najväčších štátnych a mestských firmách, pričom na ich vyhľadávanie sme primárne používali štátny Centrálny register zmlúv,“ uvádza sa na oficiálnom portáli TIS.

Ako ďalej autori prieskumu uvádzajú, pri každej firme sa usilovali hodnotiť 25 zmlúv – 20, ktoré zverejnili ako objednávateľ, a 5, ktoré zverejnili v pozícii dodávateľa. „Tiež sme dbali na to, aby sme pri každej firme, ak to bolo možné, hodnotili 10 najdrahších zmlúv, a aby vo vzorke boli zmluvy o dielo, dodatky k zmluvám, darovacie zmluvy a rámcové zmluvy,“ píše sa v správe. TIS sa pri samotnom hodnotení pozeral na to, či sú zmluvy zverejňované včas a či sú úplné – teda so všetkými prílohami, či sú čitateľné strojom, prípadne, či sa z nich dá kopírovať.

„Táto správa TIS nás veľmi potešila. Novinári sa totiž v ostatnom čase snažili spochybniť transparentnosť tendra na električky. Pražská firma Pragoimex totiž získala plný počet bodov, čo mohlo vyvolať podozrenie, či podmienky neboli šité na mieru jednému dodávateľovi,“ komentovala výsledky prieskumu hovorkyňa DPMK Michaela Karaffová. Doplnila, že médiá sa tiež snažili spochybniť podmienky tendra na nákup nových autobusov.

„DPMK tiež zaznamenal prípad, kedy sa riešili tri objednávky na nákup náhradných dielov na nové autobusy značky SOR. Týkali sa však ročnej prevádzky vozidiel, ktorá tiež niečo stojí. Objednávky boli zverejnené v zozname zverejňovaných dokumentov v zmysle platnej legislatívy, ktorá sa týka poskytovania informácií. Neobsahovali však zoznam konkrétnych náhradných dielov, keďže to nie je povinnosť,“ doplnila Karaffová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM