Správy

Kraj spustil bezplatnú infolinku pre utečencov. Získajú informácie o doprave aj ubytovaní

Župa spustila infolinku pre pomoc Ukrajine. Volajúci sa s dobrovoľníkmi dohovorí aj v ukrajinskom jazyku.

Ilustračný obrázok k článku Kraj spustil bezplatnú infolinku pre utečencov. Získajú informácie o doprave aj ubytovaní
Zdroj: TASR/František Iván

Košický samosprávny kraj (KSK) spustil infolinku k pomoci pre Ukrajinu. Slúži najmä vojnovým utečencom, ktorí na Slovensku hľadajú útočisko. Bezplatné číslo 0800–222–550 je k dispozícii nepretržite 24 hodín denne. Obsluhujú ho dobrovoľníci z Dobrovoľníckeho centra Košického kraja, s ktorými sa volajúci dohovoria v slovenskom aj ukrajinskom jazyku.

S čím im poradia?

Informoval o tom Úrad KSK. Záujemci sa na linke dozvedia viac o možnostiach ubytovania, dopravných spojeniach, humanitárnej pomoci či o podmienkach k udeleniu azylu alebo zabezpečení školskej dochádzky pre školopovinné deti. Linka je určená aj tým, ktorí majú záujem pomôcť vojnovým utečencom.

„Zo skúsenosti z našich humanitárnych a informačných stánkov vieme, že prichádzajúci sú do veľkej miery informačne dezorientovaní. Ako prvé potrebujú nasmerovať na ubytovanie, prípadne dopravné spojenie. Následne však prichádza množstvo nezodpovedaných otázok – kto má nárok na azyl, ako o neho požiadať, či majú vojnoví utečenci nárok na zdravotnú starostlivosť, prípadne zamestnanie alebo vzdelanie. Práve na tento účel by mala slúžiť naša infolinka,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka. Verejnosť má k dispozícii aj e-mailovú adresu pomocukrajine@vucke.sk.

Pomoc na staniciach

Prvotné informácie poskytujú krajskí dobrovoľníci v humanitárnych stanoch na hraničných priechodoch vo Vyšnom Nemeckom a Veľkých Slemenciach. KSK zriadil aj informačné stánky v Košiciach a Michalovciach, ktoré sú v nepretržitej prevádzke.

„Od utorka 1. marca funguje infopoint na železničnej stanici v Košiciach a od dnešného dňa už pomáhajú aj ďalšie dva – na autobusovej stanici v Košiciach a na železničnej stanici v Michalovciach, ktorá sídli bezprostredne pri autobusovej stanici. Na týchto miestach pomáhame vojnovým utečencom zabezpečiť ubytovanie, vyhľadáme potrebné dopravné spojenie, taktiež pomáhame s kúpou cestovného lístka,“ priblížil Trnka a vyzdvihol prácu dobrovoľníkov.

Pridalo sa aj mesto

Call centrum pre utečencov zriadilo aj mesto Košice. Na telefónnom čísle 055/64 19 955 poskytuje informácie obyvateľom mesta a ukrajinským utečencom súvisiace s aktuálnou krízou. Linka slúži predovšetkým Ukrajincom v núdzi, ktorí sa prostredníctvom nej dohovoria aj po ukrajinsky.

Infolinka je k dispozícii od pondelka do piatku od 8.00 do 16.00 hod. Vo večerných a nočných hodinách sú hovory presmerované na dispečing Mestskej polície Košice, kde jej príslušníci hovoria aj po ukrajinsky, rusky či ďalšími jazykmi. V ďalších dňoch sa na ňu budú môcť záujemcovia nakontaktovať aj prostredníctvom komunikačných aplikácií ako Whatsapp a ďalšie.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM