Veronika Hunyadiová Správy

Kúpili ste byt, dom či pozemok? Nezabudnite podať priznanie k dani z nehnuteľnosti

Na podanie daňového priznania z nehnuteľnosti ostáva už len pár dní. V akých prípadoch ho musí podať?

Ilustračný obrázok k článku Kúpili ste byt, dom či pozemok? Nezabudnite podať priznanie k dani z nehnuteľnosti
Zdroj: TASR/Branislav Račko

Najneskôr v pondelok 1. februára 2021 musia mestu Košice odovzdať priznanie k dani z nehnuteľností všetky fyzické a právnické osoby, ktoré vlani nadobudli byt, dom, stavbu či pozemok. Platí to aj pre tých, ktorým vlastníctvo skončilo predajom či darom. Hoci samosprávy na Slovensku chceli kvôli súčasnej pandemickej situácii posunúť termín podávania týchto daňových priznaní, napokon zostáva všetko tak ako v minulom roku.

„Povinnosť podať priznanie sa týka tých osôb, ktoré v roku 2020 nadobudli nehnuteľnosť napríklad kúpou, darom, rozhodnutím súdu, dedením alebo iným spôsobom. Rovnakú povinnosť ukladá zákon aj v prípade, ak došlo v minulom roku v súvislosti s nehnuteľnosťou, ktorú vlastnia, k takej zmene, ktorá má vplyv na vyrubenie dane. Napríklad ak dostali stavebné povolenie, kolaudačné rozhodnutie alebo sa zmenil druh ich pozemku či účel využívania stavby," vysvetlila vedúca referátu daní a poplatkov magistrátu Tatiana Moleková.

Predali ste niečo?

Čiastkové priznanie k dani z nehnuteľností podávajú aj tí daňovníci, ktorým k 31. 12. 2020 zanikla daňová povinnosť k tejto dani. „Ide o všetkých tých, ktorí v priebehu uplynulého roka predali alebo darovali nehnuteľnosť, nemajú už ju v nájme alebo v správe, alebo ju prestali užívať. Ak boli doteraz daňovníkmi, tak ich chceme upozorniť, že v tlačive musia vyznačiť, že podávajú čiastkové priznanie na zánik daňovej povinnosti. Ak čiastkové priznanie na zánik daňovej povinnosti nepodajú, správca dane im daň na zdaňovacie obdobie vyrubí, aj keď už nie sú vlastníkmi nehnuteľnosti,“ tvrdí Moleková.

Zmeny však nastali pri uplatňovaní zníženia výšky dane z nehnuteľností pre seniorov nad 70 rokov. Uplynulých sedem rokov platilo, že o zníženie alebo odpustenie tejto dane bolo podľa príslušného zákona potrebné požiadať. Toto od 1. januára 2021 neplatí. Zľavy seniorom sa už poskytujú automaticky.

Mesto Košice však poskytuje aj úľavy na dani z pozemkov, ktorých vlastníkmi sú fyzické osoby staršie ako 70 rokov v prípade, že tie slúžia výhradne na ich osobnú potrebu. V tomto prípade si však daňovník musí nárok na zníženie výšky dane uplatniť v priznaní ako doteraz, najneskôr do 1. februára 2021.

Pošta alebo podateľňa

Daňové priznania je možné podávať poštou alebo cez podateľňu Magistrátu mesta Košice. K priznaniu k dani z nehnuteľností je potrebné stiahnuť si tlačivo na tejto stránke alebo využiť portál Elektronických služieb mesta Košice, kde každý záujemca získa aj podrobné informácie.

Mesto Košice pripravilo k postupu pri vypĺňaní daňových priznaní aj inštruktážne video, ktoré je k dispozícii TU.

K vyplnenému priznaniu k dani z nehnuteľností treba priložiť fotokópie potrebných dokladov. Sú nimi kópia rozhodnutia o povolení vkladu z katastra nehnuteľností, kópia právoplatného stavebného alebo kolaudačného rozhodnutia, kópia právoplatného dedičského osvedčenia.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM