Veronika Ondo-Cholewová Šport

Legendy košického hokeja zložili poklonu našim futbalistom: Nerobia hlúposti, sú v ideálnom veku a majú formu!

Hoci je v klube úradujúceho slovenského majstra HC Košice hlavnou témou týchto dní zmena trénerov, hráčom neunikol ani výnimočný futbalový úspech. Bartoš a Liba to vnímajú ako hokejový kov.

Ilustračný obrázok k článku Legendy košického hokeja zložili poklonu našim futbalistom: Nerobia hlúposti, sú v ideálnom veku a majú formu!
Zdroj: Dnes24.sk

Historický futbalový úspech slovenskej reprezentácie rezonuje aj medzi ostatnými športovcami. Osobnosti z hokejových kruhov prirovnávajú postup Kozákovej družiny na majstrovstvá Európy k postupu hokejistov na olympiádu v Lillehameri či k bojom o medaily na vrcholných podujatiach.

Ťažký súper

Najskúsenejší z Košičanov Peter Bartoš nechýbal pri prvej slovenskej medaile na majstrovstvách sveta v roku 2000. Aktuálny futbalový úspech prirovnáva k tým hokejovým. „Je to veľký úspech pre slovenský futbal a ťažko ho prirovnávať k niečomu podobnému v hokeji. Futbalisti dokázali postúpiť cez náročnú kvalifikáciu a myslím si, že je to niečo podobné, ako keď sa hokejový tím dostane do play off na majstrovstvách sveta,“ poznamenal Peter Bartoš. Nie je jednoduché porovnávať účasť na ME s hokejovými úspechmi, no v jednom sú oba podobné – na vrcholnom podujatí nečaká na slovenský tím ľahký súper. „Už v kvalifikačnej skupine malo Slovensko ťažkých súperov. Veľa bude záležať od žrebu, ale aj aktuálnej formy nášho či ostatných tímov. Slovenský tím môže vo Francúzsku prekvapiť, dôležité však bude, aby sa hráčom vyhýbali zranenia,“ dodal Bartoš.

Hokejisti porovnajú úspech s futbalom

Aj hokejový majster sveta z roku 1985 Igor Liba vníma futbalový kvalifikačný úspech pozitívne. Ako tréner v hokejovej akadémii oceňuje najmä správne načasovanie formy hráčov v ideálnom športovom veku. „Futbal a hokej sú dva slovenské fenomény. Sú to naše dva najobľúbenejšie športy a to sa potvrdilo pri veľkých úspechoch. Keď sme boli majstri sveta v hokeji, Slovensko týmto športom žilo. Teraz je táto krajina zase futbalová, keďže sa podaril postup na ME a podobné to bolo aj počas MS v Afrike. Máme výbornú generáciu hráčov okolo Mareka Hamšíka a tá tu už o pár rokov nemusí byť,“ zamyslel sa dvojnásobný olympijský medailista. Aj on verí, že postupom na kontinentálny šampionát sa úspešné ťaženie slovenského tímu nemusí skončiť.

„Myslím si, že na ME môžeme dosiahnuť ďalší úspech. Naši najlepší hráči sú v ideálnom futbalovom veku a je to vidno na ich forme. "Ustálili“ sa, nerobia hlúposti a naplno sa sústredia na futbal. Je to vidno aj na ich výsledkoch a tie môžu byť dobré aj vo Francúzsku," uviedol Liba.

Nečaká ich nič ľahké

Brankár, ktorý momentálne prerušil svoju kariéru, Rastislav Staňa viackrát zažil slovenský hokejový ošiaľ. Obdobu historického futbalového úspechu vidí v cenných kovoch zo svetových šampionátov na ľade. „Pri hľadaní podobného úspechu v hokeji by som zašiel až k zisku medaily. Vo futbale je obrovská konkurencia, možno ešte väčšia než v hokeji. Na ME sa nemôže dostať každý tím, preto je účasť na tomto podujatí veľkým úspechom. Máme šťastie, že naši najlepší hráči hrajú v prestížnych a kvalitných európskych súťažiach a vďaka tomu uspeli v kvalifikácii,“ poznamenal 35-ročný brankár. Futbalisti Slovenska sa doteraz iba raz prestavili na vrcholnom podujatí. V Juhoafrickej republike v roku 2010 dokázali postúpiť zo základnej skupiny. „Na ME nás nič ľahké nečaká a každý získaný bod bude výborný. Prípadný postup zo skupiny by bol veľkým úspechom porovnateľným s postupom na MS,“ uzavrel Rastislav Staňa.

Futbalistom držia palce

Bývalý úspešný obranca Jerguš Bača si dobre pamätá na časy, keď sa slovenský hokejový tím postupne dostával z C-kategórie do „áčka.“ Nechýbal ani na olympiáde v nórskom Lillehammeri a slovenský futbalový úspech prirovnáva ku kvalifikácii na ZOH. „Vidím v tom podobnosť s úspešnou hokejovou kvalifikáciou v Sheffielde, vďaka ktorej sme sa dostali na olympiádu do Lillehameru. Inak to však nie je jednoduché porovnávať. Futbal sa hrá takmer všade na svete, no hokej je do veľkej miery obmedzený a nehrá ho až tak veľa krajín,“ povedal súčasný asistent trénera Žiliny.

Zloženie základných skupín ME bude známe po žrebe 12. decembra, no bez ohľadu na súperov slovenského tímu verí Jerguš Bača v ďalší výborný výsledok. „Mnoho hráčov má skúsenosti z MS 2010 a aj z toho ťažili v úspešnej kvalifikácii. Vedia, čo je svetový futbal a opäť sa presvedčili o tom, že to nie je nič jednoduché. Veľa bude závisieť od aktuálnej formy. Ja osobne budem tomuto tímu veľmi držať palce a dúfam, že sa podarí podobný úspech ako v Afrike,“ dodal Bača.

Čítajte tiež:

Tréner Čada o svojom návrate do Košíc: Možno sa budete čudovať, počúvol som manželku

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM