Rôzne

Legiovlak na Hlavnej: Magistrát s jasným stanoviskom!

Mesto Košice vydalo stanovisko k dočasnému umiestnenie repliky vlaku československých legionárov z prvej svetovej vojny na Hlavnej ulici. Ako napokon rozhodlo?

Ilustračný obrázok k článku Legiovlak na Hlavnej: Magistrát s jasným stanoviskom!
Zdroj: TASR

Informáciu po tom, ako voči projektu nemal námietky Dopravný podnik mesta Košice (DPMK), potvrdil vedúci komunikačného referátu magistrátu Jozef Marko.

O možnosť zaujímavej prezentácie tzv. legiovlaku na električkovej trati v centre Košíc požiadalo Slovenské technické múzeum (STM). Vlak by tam mal zostať zhruba dva týždne na prelome augusta a septembra.

Podľa vyjadrenia DPMK zaťaženie jednotlivých vagónov na úrovni zhruba desať ton nevytvára riziko z hľadiska nosnosti električkových koľají. Nevyhnutnou podmienkou je však nakládka a vykládka vagónov priamo v severnej časti Hlavnej ulice, keďže s vagónmi by sa pre osovú vzdialenosť náprav nedalo prechádzať výhybkami trate.

„Legiovlak je vlastne pojazdné interaktívne múzeum. Odborný komentovaný výklad zabezpečuje sedemčlenná posádka oblečená v dobových uniformách. Keďže tento projekt je financovaný z verejných zdrojov, tak vstup je zadarmo,“ uviedol námestník generálneho riaditeľa STM Ján Melich. Vlak má dĺžku takmer 130 metrov, tvorí ho 12 zrekonštru­ovaných vagónov vrátane poľnej pošty, ubytovacieho, zdravotného, filmového, štábneho, obrneného, krajčírskeho či kováčskeho vozňa.

Projekt pripomína blížiace sa 100. výročie vzniku Československej republiky. Košice by sa stali jediným miestom na území bývalého Československa, kde by bol vlak prezentovaný v takom lukratívnom priestore. Argumentom v prospech tohto umiestnenia je aj to, že vlak československých legionárov už v centre Košíc raz bol, a to v roku 1925.

Dočasnú inštaláciu legiovlaku na Hlavnej ulici magistrát mesta v marci najprv odmietol s tým, že by to vytvorilo optickú bariéru medzi dvoma stranami ulice. Neskôr si vyžiadal stanovisko krajského pamiatkového úradu, ktorý projekt odobril. Naopak, odporúčanie projektu nenašlo dostatočnú podporu v miestnom zastupiteľstve mestskej časti Staré Mesto.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM