JAB Rôzne Recept na dnes

Mačanka, rizoto či Kubo: Čitateľka nám prezradila parádne rodinné recepty z húb

Máte radi huby a jedlá vytvorené práve z týchto darov prírody? Prinášame vám niekoľko receptov, o ktoré sa s nami podelila Novovešťanka Janka.

Ilustračný obrázok k článku Mačanka, rizoto či Kubo: Čitateľka nám prezradila parádne rodinné recepty z húb
Zdroj: archív. J.Dzimková

Práve teraz je obdobie, keď si prichádzajú na svoje hubári a ako sme vám nedávno ukázali na našom portáli, húb rastie fakt dosť a dajú sa nájsť aj naozaj pekné kúsky. Po vydarenej hubačke však treba tieto dary prírody spracovať, čo sa dá niekoľkými spôsobmi. Novovešťanka Janka nám prezradila, že v ich rodine sú huby veľmi obľúbené a spracovávajú ich rôzne.

„Huby sušíme, mrazíme aj zavárame v kyslom náleve. Z takto upravených, alebo aj z čerstvých, varíme veľa jedál. Najčastejšie je to hubová polievka s mrvenicou či hubový paprikáš, samozrejme ich hojne pridávame do kapustnice, ale aj napríklad do rôznych omáčok,“ prezradila nám. Jej obľúbeným jedlom je krémové rizoto z kuriatok s bielym vínom a hubový Kubo. Aj keď ide, ako hovorí, o rodinné recepty, ktoré sa u nich dedia, prinášame vám hneď niekoľko tipov na hubový obed či večeru.

Krémové rizoto z kuriatok

Suroviny: 50 g masla (alebo tuku), 200 ml bieleho vína , 300 g guľatej ryže, 2 cibule, 1000 ml kuracieho vývaru (môže byť z bujónu), mleté čierne korenie, soľ,100 g prerastenej údenej slaniny ,200 ml smotany, 2 lyžice masla, 300 g húb kuriatok, 4 paradajky, petržlenová vňať

Postup: Maslo rozpálime v hrnci a opražíme v ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme ryžu a krátko podusíme. Pridáme 400 ml mäsového vývaru a varíme na miernom ohni. Viackrát premiešame a postupne prilejeme zvyšný vývar. Varíme asi 18 až 20 minút a potom osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Podlejeme bielym vínom a prevaríme. Na panvici roztopíme maslo, pridáme slaninu nakrájanú na malé kocky a opražíme. Pridáme nakrájané kuriatka a krátko opečieme. Paradajky olúpeme, zbavíme jadierok, nakrájame nadrobno a pridáme ku kuriatkam a chvíľočku podusíme. Kuriatka s paradajkami primiešame k uvarenej ryži. Posypeme nadrobno nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou a zalejeme smotanou. Povaríme na miernom ohni asi 5 minút Potom odstavíme a necháme chvíľu postáť a podľa potreby dochutíme a podávame.

Hubový Kubo

Suroviny: 300 g veľkých krúp, 1–2 cibule, 3 strúčiky cesnaku, 150g údenej slaniny, 250 g húb (čerstvé, mrazené alebo vopred namočíme sušené), soľ a korenie, podľa chuti (čierne korenie, majorán, drvená rasca …)

Postup: Krúpy namočíme aspoň na hodinu do misky so studenou vodou. Potom ich dáme uvariť domäkka v osolenej vode. Cibuľu nakrájame nadrobno a podusíme na spraženej slaninke. Ku cibuli pridáme pokrájané huby a spolu krátko podusíme. Uvarené krúpy zmiešame so zmesou húb a cibuľky, okoreníme a pridáme popučený cesnak. Túto zmes nalejeme do vymasteného pekáča a dáme zapiecť do rúry na 20 minút pri 180C. Najlepšie chutí s pohárom kyslého mlieka.

Mačanka

Suroviny: 0.5 l šťava z kyslej kapusty, huby čerstvé ,mrazené, alebo sušené, bobkový list, celé nové korenie,1 strúčik cesnaku, malá cibuľa, olej, maslo, hladká muka.

Postup: Kapustovú šťavu takzvanú juchu zriedime vodou podľa chuti, povaríme s bobkovým listom, cesnakom, novým korením a hríbmi (sušené treba namočiť vo vode). Na troche oleja si opražíme múku. Za stáleho miešania zriedime opraženú múku trochou vody. Pridáme nakrájanú cibuľu popraženú na oleji, rozmiešanú s kúskom masla a krátko povaríme. Podávame s krajcom chleba , ktorý si podľa chuti namáčame v polievke, alebo si ho do nej priamo namrvíme.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Titulné foto: krémové rizoto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM