Zuzana Vajayová Rôzne

Magistrát bude prepúšťať úradníkov, navýši počet mestských policajtov

Súčasný stav administratívy na Magistráte mesta Košice (MMK) a v mestských podnikoch a organizáciách nie je podľa vedenia mesta Košice dlhodobo udržateľný.

„Bývalé vedenie zanechalo po sebe dlhy a prázdnu kasu. Avizované zníženie stavu úradníkov je teda nevyhnutné. Vedeniu mesta Košice zároveň osobitne záleží na posilnení bezpečnosti Košičanov. Vzhľadom na nedostatok finančných prostriedkov chce zvýšiť počet mestských policajtov aj znížením počtu úradníkov,“ uvádza sa vo vyhlásení, ktoré médiám poskytol vedúci referátu styku s verejnosťou a médiami MMK Jozef Marko. Ušetrené financie pôjdu prioritne na vyškolenie nových mestských policajtov. Už na jar tohto roku nastúpi do výkonu služby 14 nových príslušníkov mestskej polície.

„Už v predvolebnej kampani a potom po príchode na MMK sme boli konfrontovaní s otázkou, že za čias primátora Zdenka Trebuľu pracovalo na magistráte 200 ľudí a pri odchode primátora Knapíka to bolo takmer 400 zamestnancov. Číslo, o ktorom sa najčastejšie hovorilo (v súvislosti s navýšením pracovných miest, pozn. TASR), pretože čiastočne išlo o prenesenie kompetencií, bolo 100 pracovných miest. Pripravujeme racionalizáciu organizačnej štruktúry, aby sme nemali taký počet vedúcich a riadiacich pracovníkov, ktorých nám netreba. Na základe tejto novej organizačnej štruktúry si noví aj starí vedúci zamestnanci, aj my sami, budeme robiť audit jednotlivých funkcií a ich potrebnosti a potom dôjdeme k výslednému číslu,“ uviedol v tejto súvislosti primátor mesta Richard Raši. Dodal, že záujmom vedenia mesta je, aby počet miest, ktoré budú vyhodnotené ako nie úplne potrebné, nahradili počtami mestských policajtov.

Viceprimátor Ladislav Lazár dodal, že najjednoduchšie je dookola sa vyhovárať a opakovať, ako sa niečo nedá. “Košičania sa z úst bývalých členov vedenia mesta už napočúvali výhovoriek viac ako dosť. Nás v novom vedení mesta zaujíma jediné. Spôsob, ako sa niečo urobiť dá. Je nepochopiteľné, že nás za túto snahu kritizuje aj bývalý riaditeľ magistrátu Marek Kolárčik, ktorý nastavil systém obstarávania, umožňujúci zamestnancom magistrátu predražovať nákupy služieb a materiálov, ako sme boli tomu napríklad svedkami v nedávno zverejnenom prípade vysokej ceny za opravu pracovného stola. Ten istý pán Kolárčik bol zodpovedný napríklad aj za to, že dve personálne agentúry dostali v roku 2009 za výber šiestich zamestnancov 33.000 eur, pričom dvaja z vybraných vedúcich pracovníkov po pár mesiacoch z magistrátu odišli. Odborníci sa vtedy vyjadrili jasne – personálny výber bol jednoznačne predražený,“ povedal Lazár.

V súčasnosti pracuje na Magistráte mesta Košice 477 zamestnancov, v Mestskej polícii 176 ľudí, v mestských podnikoch 252 a v materských a základných školách a školských zariadeniach v pôsobnosti mesta Košice 722 pracovníkov. Celkovo teda mesto Košice zamestnáva vyše 1600 zamestnancov.

Zroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM