Veronika Hunyadiová Správy

Mala byť dominantou námestia, kúpali sa v nej deti. Čo bude s fontánou v Šaci? FOTO

Jediná fontána v mestskej časti Šaca už roky chátra. Bude ešte niekedy fungovať?

Ilustračný obrázok k článku Mala byť dominantou námestia, kúpali sa v nej deti. Čo bude s fontánou v Šaci? FOTO
10
Galéria

Fontána na námestí v mestskej časti Šaca na Železiarenskej ulici už niekoľko rokov nie je v prevádzke a chátra. Namiesto vody v nej nájdete rozbitú dlažbu a rozpadnuty obklad.

Fontána bola postavená v rokoch 1995 až 1996 spolu s výstavbou nového centra mestskej časti. Viacerí obyvatelia sa pýtajú, prečo nefunguje a čo s ňou do budúcna bude.

Technické problémy aj kúpanie

Dôvody, prečo roky nie je v prevádzke a chátra nám priblížil starosta Šace Daniel Petrík. „Zriadenie fontány v centre našej mestskej časti bolo možno projekčne zaujímavé ale z praktického hľadiska neefektívne. Fontána od začiatku vykazovala prvky nefunkčnosti, miestne deti ju nevhodným spôsobom využívali na kúpanie," uviedol pre Dnes24.

Hlavným dôvodom, prečo nie je ústredný prvok námestia v prevádzke je technický problém. „V základovej časti fontána prepúšťa vodu do zeme, čo znemožňuje jej správnu funkciu," vysvetlil starosta. Predpokladané náklady na opravu fontány sú však podľa neho neúmerne vysoké a mestská časť si to zo svojho rozpočtu nemôže dovoliť.

Aká je jej budúcnosť?

Fontána namiesto toho, aby skrášľovala mestskú časť a bola oddychovou zónou, pôsobí odstrašujúco. Starosta vidí riešenie situácie v zmene využitia plochy a nahradení fontány iným architektonickým prvkom. O čo konkrétne by malo ísť zatiaľ známe nie je.

„Keďže jej umiestnenie bolo navrhnuté ako dominanta námestia bolo by vhodné na jej mieste zriadiť dominantu iného vhodného charakteru, čo je otázkou architektonického riešenia. Keďže aj samotný grafický návrh riešenia nie je lacná záležitosť oslovili sme architekta s tým, že využijeme možnosti výzvy na poskytnutie nenávratného finančného príspevku z fondov EÚ, lebo pri súčasnej rozpočtovej politike mesta voči mestským častiam to z vlastných zdrojov nie je možné," dodal Petrík.

Ako fontána momentálne vyzerá nájdete v priloženej galérii.

Fontána v Šaci
10
Galéria

Aktuality zo Slovenska

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM