Lukáš Zavacký Správy

Košický pedagóg Marián Glaubic (65) ocenený ministrom: Ku svojej škole mám citový vzťah

Ich dlhoročné úsilie neušlo pozornosti. Dnes už bývalý minister školstva, Juraj Draxler, ocenil učiteľov zo Slovenska za mimoriadne úspechy vo svojej práci. Pocty sa dočkal aj košický pedagóg, Mgr. Marián Glaubic.

Ilustračný obrázok k článku Košický pedagóg Marián Glaubic (65) ocenený ministrom: Ku svojej škole mám citový vzťah
Zdroj: Dnes24.sk

Učiteľ z Gymnázia na Poštovej 9, ktorý v súčasnosti vyučuje matematiku a fyziku, dostal dve ceny. Malú medailu sv. Gorazda a ďakovný list za dlhoročnú pedagogickú prácu a mimoriadne výsledky dosiahnuté vo výchovno-vzdelávacom procese. V našom rozhovore nám prezradil dojmy.

Dostali ste ocenenie od bývalého ministra školstva. Prekvapilo vás to alebo potešilo?

Určite z toho mám radosť. Je to odmena za moju celoživotnú prácu, ale aj za prácu všetkých pedagógov, ktorí tu učia. A, samozrejme, veľká vďaka patrí aj žiakom. Väčšina z nich chodí rada do školy. Snažíme sa tu vytvoriť dobrú atmosféru, aby ich učenie bavilo. To je dosť podstatné, lebo chceme, že by sa uplatnili aj v živote. Študenti majú rôzne problémy. Viem to, lebo som pôsobil ako výchovný poradca. Niektorí sú uzavretí do seba, ale majú veľa vedomostí. Čiže je to zásluha všetkých.

Vy ste ho získali aj za veľkolepé výsledky. Mohli by ste ich konkretizovať?

Za všetko, čo som na tejto škole urobil. Mal som úspešných riešiteľov na medzinárodných fyzikálnych olympiádach. Napríklad Matúš Medo, ktorý pôsobí na fakulte v Bratislave, získal striebornú medailu. Potom Laco Bačo, ten bol bronzový. Spomenul by som aj Patrika Turzáka, ktorý študuje v Cambridgei. On dosiahol už v druhom ročníku bronzovú a neskôr striebornú medailu.

V minulosti vás za niečo podobné už ocenili?

Krajský školský úrad ma pred dvoma rokmi taktiež vyznamenal. Teraz už mám 65 rokov, takže pomaly odchádzam do dôchodku, preto si to všetko cením ešte viac. Je to motivácia aj pre ostatných učiteľov, ktorí tu pôsobia, pretože táto škola je vďaka všetkým na čele rebríčkov hodnotení.

Ako hovoríte, zažili ste si toho tu už dosť. Pôsobíte tu už od roku 1976…

Bol som vlastne aj pri jej otvorení v roku 1967 ako študent, keď mala názov Stredná všeobecnovzde­lávacia škola. Z tohto dôvodu mám k nej citový vzťah a myslím si, že za jej úspech sa treba poďakovať tiež tým vyučujúcim, ktorí už sú na dôchodku. Aj môjmu bývalému triednemu učiteľovi, Štefanovi Obišovskému. Ten tu pracoval ako riaditeľ.

Teda viete zhodnotiť aj to, či sa toho veľa zmenilo vo vzdelávaní…

Celé školstvo prešlo rôznymi reformami, ale dopredu sa môže pohnúť len vtedy, keď všetky zložky, ktoré sa zúčastňujú výchovno-vzdelávacieho procesu, pristúpia k tomu aktívne. To znamená nielen učitelia a tí, ktorí vedú školstvo zhora. Ale aj rodičia a žiaci. Pretože v poslednom období môžeme badať, že študenti sa viac venujú komunikácii cez internet a napríklad ich vyjadrovacie schopnosti nie sú na najlepšej úrovni.

Môže vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM