Lenka Fedorová Rôzne

Mesto bojuje proti siniciam na jazere: Operáciu riadi profesor

Zdá sa, že mesto Košice pod vedením prof. Blahoslava Maršálka započalo ďalšiu éru boja proti siniciam v jazere. Šetrný postup má zvýšiť kvalitu vody.

Ilustračný obrázok k článku Mesto bojuje proti siniciam na jazere: Operáciu riadi profesor
Zdroj: TASR

Mesto Košice pokračuje v boji proti nežiadúcim siniciam v jazere mestskej časti Košice – Nad Jazerom. Pod vedením prof. Blahoslava Maršálka z Masarykovej univerzity v Brne tam v týchto dňoch opäť aplikovali baktérie.Cieľom je zvýšiť kvalitu vody.

„Aplikovanie baktérií slúži na stabilizáciu kyslíkového režimu a živinového systému nádrže, čo vedie k obmedzeniu rozvoja siníc na princípe konkurencie o živiny. Jedná sa o baktérie aeróbne, ktoré sa množia a fungujú pri teplotách nad osem stupňov Celzia a stávajú sa konkurenciou baktériám anaeróbnym – riasam a siniciam,“ uviedla hovorkyňa mesta Košice Linda Šnajdárová.

Čítajte tiež: Kúpanie na košickom jazere: Čo priniesli výsledky posledných meraní?

Podľa slov hovorkyne, baktérie obmedzujú výskyt rias a siníc, odstraňujú jedovatý amoniak a dusitany. „Prípravok je absolútne zdravotne neškodný pre ľudí aj živočíchy,“ zdôraznila hovorkyňa mesta.

Ako ďalej uviedla, 10. augusta 2016 boli odobraté vzorky z vody. „Rozbory odobratých vzoriek ukážu, aké výsledky ohľadom snahy ešte viac zvýšiť a najmä udržať kvalitu vody v jazere, boli aplikáciou baktérií dosiahnuté,“ dodala Šnajdárová s tým, že výsledky zatiaľ nemajú. Vlani odsúhlasili košickí mestskí poslanci na elimináciu dlhodobo sa premnožujúcich siníc v jazere sumu 83 000 eur, na tento rok 95 000 eur.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM