Lenka Fedorová Rôzne

Kúpanie na košickom jazere: Čo priniesli výsledky posledných meraní?

Premnoženie cyanobakétrii je na jazere v Košiciach dlhodobým problémom. Mesto sa však rozhodlo pre ekologické riešenie, ktoré, zdá sa, prinieslo prvé výsledky.

Ilustračný obrázok k článku Kúpanie na košickom jazere: Čo priniesli výsledky posledných meraní?
Zdroj: TASR

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) odobril na základe vzoriek odobratých 19. júla 2016 zo štyroch lokalít, kúpanie v plážovom jazere v mestskej časti Nad jazerom bez obmedzení. Podľa oznámenia úradu preukázali laboratórne vyšetrenie pokles počtu buniek cyanobaktérií na milimeter vody. Ten sa pohybuje hlboko pod stanovenou medznou hodnotou.

Sinice sú na ústupe

Podľa magistrátu mesta brázdi hladinou jazera špeciálne plavidlo. Odborníci z neho kvôli eliminácii siníc už druhý rok po sebe aplikujú do vody ekologické, pre ľudí neškodné látky. Pracovný tím vedie autor tejto unikátnej metódy profesor Blahoslav Maršálek z Českej republiky. Podľa neho mesto zvolilo správny prístup a sinice sú tak na ústupe. Dôkazom sú merania, ktoré sa robia vždy s odstupom času po aplikácii účinných látok do vody.

„Odobrali sme kontrolné vzorky z ôsmich lokalít jazera a namerali sme iba 8000, maximálne 10.000 buniek cyanobaktérií v jednom mililitri vody,“ uviedol Maršálek. Vyhláška Ministerstva zdravotníctva SR stanovuje v takomto prípade ako medznú hodnotu cyanobaktérií 100.000 buniek na mililiter vody.

Jazero potrebovalo revitalizáciu

Ako magistrát ďalej pripomína, vodná plocha jazera bola revitalizovaná pred takmer 20 rokmi. Hlavným dôvodom znečistenia vody bol rozrastajúci sa fytoplanktón s prevahou siníc. Košičania sa sťažovali na silný zápach z jazera. V marci 2015 vykonali odborníci analýzy, ktoré odhalili desiatky miliónov buniek cyanobaktérií v každom milimetri sedimentov jazera.

Mesto Košice tak na riešenie problému vyčlenili tento rok 95 000 eur. Už po prvom použití metódy profesora Maršálka bola voda čistejšia i priezračnejšia.

Sinice proti vyhladovaniu nemajú šancu

„Keby sme nezačali aplikovať našu metódu a všetko, čo tu robíme teraz zastavili, sinice by mali zásobu týchto živín na minimálne 50 až 60 rokov dopredu. Vedenie mesta a mestskej časti sa ale našťastie rozhodli, že jazero zrevitalizujú. Vybrali si metódu neinvazívnu, ekologickú, metódu dlhodobého vyhladovania siníc. Nechceme ich pozabíjať, lebo tiež majú svoje miesto v ekosystéme. Chceme však zredukovať ich počet do takej miery, aby už neboli zdraviu škodlivé,“ vysvetlil profesor. Doplnil, že vyhraté ešte nie je, sinice sú totiž veľmi odolné a šikovné organizmy. Dokážu si napríklad vypestovať odolnosť na jedovaté látky, proti vyhladovaniu však nemajú šancu.

Podľa slov primátora Richarda rašiho je snahou opäť prinavrátiť „život“ do Košičanmi obľúbenej lokality, pričom výsledky meraní potvrdzujú správnosť rozhodnutia investície.

„O tom, že proces revitalizácie jazera je naštartovaný dobre, svedčia nielen veľmi pozitívne výsledky analýz vody, ale aj úbytok živín pre sinice v jazere. Navyše, po dlhom čase sa v ňom objavili pôvodné vodné rastliny. Tie postupne zaberú ‚životný priestor‘ siniciam, vytlačia ich, a neskôr budú ‚riadiť‘ kvalitu vody v jazere,“ uviedol.

Foto: Ilustračné

Môže vás zaujímať: Hygienici s jasným varovaním: Na Jazere by sa nemali kúpať deti a alergici!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM