Správy

Mesto vyhlásilo súťaž: Zmení sa tvár Luníka IX?

Sídlisko Luník IX by malo dostať novú architektonickú podobu. Podľa magistrátu sa podoba sídliska postupne mení.

Ilustračný obrázok k článku Mesto vyhlásilo súťaž: Zmení sa tvár Luníka IX?
Zdroj: TASR

Mesto Košice, v spolupráci s Mestskou časťou (MČ) Košice – Luník IX a neziskovou organizáciou ETP Slovensko – Centrum pre udržateľný rozvoj, vyhlasuje ideovú urbanisticko-architektonickú súťaž Luník IX. Chce ňou vyriešiť podobu tohto sídliska, ktorá sa podľa magistrátu postupne mení.

„V súčasnosti MČ nedisponuje žiadnou urbanistickou štúdiou, ktorá by komplexne riešila budúci stavebný rozvoj na sídlisku. Preto sa mesto rozhodlo vyhlásiť verejnú súťaž v ktorej budú architekti hľadať optimálne ideové urbanistické riešenie celého územia Luníka IX a inovatívne architektonické riešenie objektu na bývanie,“ uviedla hovorkyňa Košíc Linda Šnajdárová.

Podľa jej slov sa charakter sídliska podstatne mení. „Bytový fond sídliska sa búraním bytových domov zredukoval približne na polovicu oproti pôvodnému stavu. Zároveň juhovýchodne od sídliska vznikla ilegálna osada "Mašličkovo“, ktorú založili obyvatelia z asanovaných bytových domov. Na sídlisku je akútne potrebné vyriešiť problém bytovej otázky, a to nie len jednorazovou výstavbou nových nájomných bytov pre obyvateľov sídliska, ale najmä novým invenčným, udržateľným riešením, ktoré nasmeruje Luník IX k vyššej kvalite bývania a bude pozitívne vplývať na spôsob života jeho obyvateľov," vysvetlila Šnajdárová.

Najdôležitejším cieľom súťaže je podľa jej slov odštartovať odbornú diskusiu s cieľom nájsť také komplexné riešenie rómskej otázky pre spomínané sídlisko, ktoré by ho časom dostalo na úroveň akéhokoľvek iného sídliska. „Rovnako dôležité je motivovať k zmene v postoji obyvateľov mesta Košice, organizácií a inštitúcií voči obyvateľom Luníka IX,“ tvrdí hovorkyňa.

Aktuálne sú evidované dva investičné zámery na sídlisku. MČ má záujem o výstavbu dvojpodlažných bytových domov nižšieho štandardu a mesto Košice v spolupráci s ETP Slovensko plánuje podporiť a poskytnúť pomoc individuálnym stavebníkom.

„Vzhľadom k významným zmenám v urbanistickej štruktúre, ktoré na Luníku IX prebiehajú, ako aj k plánovaným investičným aktivitám je potrebné skoordinovať tieto aktivity a overiť možnosti ich vzájomného fungovania s už existujúcimi prevádzkami,“ doplnila Šnajdárová.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM