Zuzana Vajayová Rôzne

Mestské podniky mali medzi sebou obchodovať cez tretiu firmu

Po problémoch s pracovnou zmluvou bývalého riaditeľa Bytového podniku mesta Košice (BPMK) Gabriela Hrabovského narazilo súčasné vedenie mesta na ďalšiu kauzu .

„Ide typickú ukážku tunela vykopaného do hospodárenia mestských podnikov v Košiciach za bývalého vedenia mesta Košice na čele s vtedajším primátorom Františkom Knapíkom (KDH). Dva veľké mestské podniky – Správa mestskej zelene (SMZ) pod vedením súčasného riaditeľa Františka Tampla a BPMK za šéfovania bývalého riaditeľa Gabriela Hrabovského obchodovali spoločne cez tretiu súkromnú firmu,“ informoval TASR vedúci referátu komunikácie Magistrátu mesta Košice Jozef Marko. Ako ďalej uviedol, tieto dva mestské podniky namiesto toho, aby obchodovali priamo, pripravili takýmto spôsobom mesto o tisícky eur. „A to všetko so súhlasom vtedajšieho primátora Knapíka, ktorý mal na valných zhromaždeniach BPMK zabezpečovať práva mesta Košice a jeho obyvateľov,“ dodal Marko.

Súčasný riaditeľ BPMK Viktor Lehotzký považuje za nepochopiteľné, že riaditeľ SMZ Tampl, ktorý riadi túto príspevkovú organizáciu približne 20 rokov, si dovolil nastaviť obchodný vzťah s ďalším mestským podnikom a jeho vtedajším riaditeľom Hrabovským tak, že SMZ si prenajímala od súkromníka vysokozdvižnú plošinu za cenu 41,71 eur za hodinu a ten ju mal prenajatú od BPMK len za cenu 33 eur za mesiac.

„Nárast po prepočítaní rozdielu oboch cien na jednu hodinu predstavuje neuveriteľných 2220 percent. Čiže SMZ vlastne nakupovala službu od súkromníka o 2220 percent drahšie, ako by si ju mohla objednať priamo v BPMK. Na tomto prípade je zarážajúce aj to, že SMZ zaplatila súkromníkovi za tento nevýhodný prenájom 8271,49 eur s DPH a BPMK malo podľa uzavretej zmluvy vykonávať aj generálne opravy plošiny, pričom faktúra za generálne opravy bola niekoľkonásobne vyššia ako cena prenájmu. Tuto faktúru nové vedenie neuznáva a ani ju neuhradí pre porušenie zmluvy,“ dodal Lehtozký.

Nové vedenie BPMK už zaslalo konateľovi súkromnej spoločnosti oznámenie o okamžitom zrušení zmluvy z dôvodu jej porušenia neplatením a pripravuje podanie trestného oznámenia. „Súčasné vedenie mesta Košice je rozhodnuté aj na základe týchto zistení pokračovať vo veľmi dôslednom preverovaní hospodárenia všetkých mestských podnikov a organizácií, prísnejšie kontrolovať všetky finančné toky a zmluvné vzťahy, aby už k podobným šokujúcim príkladom rozkrádania mesta nedochádzalo,“ doplnil na záver Marko.

V reakcii na tieto skutočnosti uviedol bývalý riaditeľ BPMK Hrabovský, že odmieta podozrenia z tunelovania a že prenájmom plošiny ušetril BPMK minimálne 80.000 eur. „Išlo o starú plošinu, ktorá mala viac ako 20 rokov a v tom čase bola takmer nefunkčná. Bol to vlastne majetok, ktorý BPMK nepotreboval, dokonca bolo rozviazaný pracovný pomer so strojníkom, ktorý zariadenie obsluhoval,“ povedal Hrabovský pre TASR. Dodal, že prenájmom zariadenia sa podnik zbavil nepotrebného majetku a firma, ktorá si plošinu prenajala dokonca zamestnala bývalého pracovníka BPMK. „V zmluve o prenájme bola pritom podmienka, že BPMK má nárok na 100 hodín bezplatného použitia plošiny. Využili sme to napríklad pri vianočnej výzdobe mesta, alebo aj pri výzdobe v rámci Dní Košíc,“ dodal Hrabovský.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM