Lukáš Zavacký Rôzne

Miesto, na ktoré sme právom pyšní: 5 faktov o prvom košickom kúpalisku

Že prvým košickým kúpaliskom bola Červená hviezda, to vie asi väčšina. V našom článku sme sa zamerali na to, s čím pravdepodobne nie je oboznámený nikto. Uznajte!

Ilustračný obrázok k článku Miesto, na ktoré sme právom pyšní: 5 faktov o prvom košickom kúpalisku
Zdroj: Archív mesta Košice

Informácie o ňom možno zistiť z dobových novín, ale aj kníh. O týchto 5 faktoch sme sa dozvedeli zo Slovenského východu z 30. mája 1936, ale aj z publikácie s názvom Architekt Oelschläger – Őry z roku 2012 od Adriany Priatkovej a Petra Pásztora.

Hygiena na prvom mieste

V medzivojnovom období sa kládol veľký dôraz na hygienu. V knihe sa píše, že sa stala dôležitou súčasťou modernej architektúry a v súlade s ňou sa preto začali budovať kúpaliská na Slovensku. Košice nechceli odbočiť a preto sami investovali do výstavby priestorov na šport a rekreáciu.

Fámy v novinách

Mesto sa tak rozhodlo vybudovať Červenú hviezdu, vtedy ešte známu pod menom Mestské kúpalisko. Rozširovala sa ale fáma, o ktorej sa písalo v spomenutom periodiku. Tú však jednoznačne poprelo. Nachádzali sa tam vraj podľa jeho konkurencie potkany.

K dispozícii ešte pred vojnou

Ako uvádza Architekt Oelschläger – Őry, neďaleko Košíc boli obľúbené kúpele Ľudovítov prameň, no Košice sa pustili do projektu, ktorý by bol obyvateľom bližší. Čo sa týka dostupnosti. Kúpalisko sa začalo stavať 12. júla 1935 a dokončilo sa 30. mája 1936. Otvorenia sa zúčastnili všetky miestne kluby, ktoré sa venovali vodnému športu.

Chvály na architekta

Červenú hviezdu nenavrhovalo žiadne béčko. Na túto prácu sa vybral známy a osvedčený architekt Ľudovít Oelschläger. O výnimočnosti jeho výsledku informovali podľa nášho knižného zdroja napríklad maďarskí kolegovia z odborného časopisu Tér es Fórma.

Netradičné služby

Slovenský východ opisoval i to, ako kúpalisko vyzeralo, čo obsahovalo, ale aj aké služby poskytovalo. Niektoré boli veľmi netradičné. Dala sa na ňom kúpiť tlač v trafike, muži sa mohli ostrihať v holičstve.

Môže vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM