Jakub Forgács Kultúra

Milovníci umenia by nemali otáľať: V košickom divadle predvedú najhranejšiu Shakespearovu romantickú komédiu

Už tento mesiac si môžu Košičania vychutnať jednu z najhranejších romantických komédií z pera Williama Shakespeara. Predstavia sa v nej domáci aj hosťujúci herci Štátneho divadla.

Ilustračný obrázok k článku Milovníci umenia by nemali otáľať: V košickom divadle predvedú najhranejšiu Shakespearovu romantickú komédiu
Zdroj: TASR

V Štátnom divadle (ŠD) v Košiciach si budú môcť diváci už tento mesiac vychutnať jednu z najhranejších romantických komédií z pera Williama Shakespeara Sen noci svätojánskej. Hra príde na košické javisko 24. apríla v réžii a úprave mladého slovenského režiséra a dramatika Jána Mikuša.

„Oproti iným komédiám Shakespeara práve táto magická feéria, kde sa sen stáva skutočnosťou a naopak, už od roku 1920 nezišla zo slovenských javísk. Sen svätojánskej noci bol v roku 1920 vôbec prvou Shakespearovou hrou uvedenou v Slovenskom národnom divadle, teda aj prvou v slovenskom profesionálnom divadle,“ komentoval umelecký šéf činohry Milan Antol.

Shakespeare svoju komédiu napísal na prelome 16. a 17. storočia. Presný dátum známy nie je, ale keďže je v hre narážka na udalosti z roku 1594, predpokladá sa, že vznikla až po nich a pred rokom 1600, v ktorom bola zapísaná do nakladateľského registra.

V tejto hre podrobil Shakespeare tému lásky detailnej analýze. Autor na ňu podľa Antola nazerá z rôznych uhlov pohľadu a výrazne vyjadruje vzťah medzi svetom pozemským a svetom, ktorý nás presahuje a zásadne ovplyvňuje. Reflektovaná dualita sveta bola charakteristická pre renesančné uvažovanie o človeku, Shakespeare prepájal odkazy antické, kresťanské i dobového Anglicka. "Zdá sa, že tento spôsob uvažovania je mimoriadne podnetný aj pre divákov dnešného sveta. Nadčasový príbeh o mocnej prírode a láske, ich postavení v dnešnom svete je zaiste mimoriadne podnetný pre širokú divácku verejnosť,“ dodal Antol.

Okrem Jána Mikuša sú v realizačnom tíme dramaturgička Jana Mikuš Hanzelová, scénograf Michal Lošonský, kostymérka Ivana Kuráňová, o hudbu k piesňam sa postarala Ľudmila Klimková. „V jednotlivých postavách sa predstavia domáci aj hosťujúci herci – Dana Košická, Michal Soltész, František Balog, Milan Antol, Miloš Chrappa, Katarína Horňáková, Tomáš Diro, Peter Cibula, Tatiana Poláková, Markéta Dulavová, Ivan Krúpa, Juraj Zetyák, Stanislav Pitoňák, Peter Čižmár, Róbert Šudík a Mário Zeumer," informoval tlačový tajomník ŠD Svjatoslav Dohovič.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM