Marcel Mojžiš Správy

Most na Hlinkovej ulici má narušenú statiku: Dopravnú tepnu mesta riešil krízový štáb!

Most na Hlinkovej ulici v Košiciach má narušenú statiku, vyplýva to z definitívneho statického posudku, ktorý bol mestu doručený v piatok a odporučil urýchlené riešenie situácie, ktorá ohrozuje automobilovú aj železničnú dopravu.

Dôvodom na urýchlené konanie sú prasknuté nosníky, odpadávanie skorodovanej výstuže, miestami pokles mosta až o 15 centimetrov a negatívny statický posudok. Dočasné riešenia vo forme lešenia a podoprenia nosníkov oceľovou podpornou konštrukciou už boli realizované,“ uviedla hovorkyňa mesta Urik Viktorínová.

V záujme zachovania bezpečnosti boli po predbežnom statickom posudku prijaté obmedzenia v doprave, na základe ktorých bola znížená rýchlosť v danom úseku na 30 km/hod. Po vypracovaní statického posudku mosta vedúceho ponad železničnú trať, statici skonštatovali, že pri nečinnosti by mohlo dôjsť k ohrozeniu života, zdravia a majetku. Oficiálne tak potvrdili predbežný posudok zo 7. júna.

Deformácia prvých dvoch krajných nosníkov si aj naďalej vyžaduje obmedzenie dopravy, pri ktorom platí zníženie rýchlosti. Krízový štáb sa uzniesol na potrebe urýchleného riešenia situácie a prerozdelil jednotlivým útvarom úlohy súvisiace s vypracovaním podrobnej projektovej dokumentácie, vykonávanie denného monitoringu, ako aj zabezpečenie plánu opráv viac ako 40 rokov starého mosta. „Tento cestný úsek je dôležitou dopravnou tepnou mesta. Využíva ho množstvo vodičov, preto si so všetkou vážnosťou uvedomujeme nebezpečenstvo, ktoré zo súčasnej situácie vyplýva. Robíme všetko preto, aby sme v čo najkratšom čase zabezpečili bezproblémové fungovanie mosta,“ skonštatoval primátor Richard Raši.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM