Andrea Mesarčíková Rôzne

Náklady na opravu ciest po povodniach sa vyšplhajú na 18 miliónov eur

Viacero úsekov vážne poškodených ciest a mostných objektov, ktoré majú na svedomí nedávne povodne, opravujú v súčasnosti cestári v Košickom samosprávnom kraji (KSK).

„Opravujú sa najmä zosuvy svahov ciest, odtrhnuté časti vozoviek, porušené krajnice, zvodidlá, zalomené cesty. Vo viacerých prípadoch sa museli urobiť rozsiahle prípravné práce, najmä pri väčších poškodeniach ciest v zosuvných pásmach, kde treba použiť náročnejšie riešenie technológiou pilotových stien v rôznych variantoch riešenia,“ uviedla hovorkyňa úradu KSK Soňa Jakešová.
Ako dodala, medzi najviac zdevastovanými komunikáciami je cesta II. triedy medzi Nižnou Hutkou a Nižnou Myšľou v okrese Košice – okolie. „Pred začiatkom prác bol potrebný dôkladný geologický prieskum, pretože cesta je na nestabilnom podloží a pri jeho podmáčaní by mohlo dôjsť k ďalšiemu posunu. Prvoradé je preto spevnenie podložia,“ spresnila Jakešová. Správa ciest KSK už zabezpečila projektovú prípravu pilotáže pre výstavbu opornej steny. Odo dneška stavebné práce na tejto komunikácii pokračujú vŕtaním pilotov a odvodnením terénu, nasledovať bude kompletná rekonštrukcia vozovky. Sprejazdnenie úseku je plánované na september.
Zosuv pôdy poškodil cestu II. a III. triedy na úseku Nižná Myšľa – Slanec. Po ukončenom geodetickom zameraní a geologickom prieskume bol spracovaný projekt, začiatok stavebných úprav je plánovaný na utorok 3. augusta.
„Cestári v súčasnosti opravujú aj zosuv na ceste III. triedy v Gemerskej Hôrke v Rožňavskom okrese, kde od júla realizujú pilotáž na stabilizáciu cestného telesa. Cesta by mala byť úplne uzavretá do 20. augusta, potom budú nasledovať práce na vlastnej konštrukcii vozovky a jej odvodnení. Počas nich bude táto cesta čiastočne uzavretá. Komunikácia bude v plnom rozsahu sprejazdnená v septembri,“ doplnila ďalej Jakešová.
Po zosuve pôdy došlo aj k poškodeniu ciest II. triedy medzi Helcmanovcami a Prakovcami a tiež v Krompachoch. Od júla cestári pracujú na stabilizácii svahu a odvodnení terénu na ceste III. triedy Ždaňa – smer Nižná Myšľa, na ktorej došlo k zosuvu pôdy. Práce ukončia v auguste. Dopravu skomplikoval aj zosuv na ceste II. triedy v Novoveskej Hute. Po povodniach bola v havarijnom stave aj cesta III. triedy Zdoba – Byster. Hoci situáciu na tejto komunikácii komplikoval zosuv pôdy, cestárom sa ju podarilo opraviť a sprejazdniť v júni.
„Odhad nákladov na opravu povodňami poškodených ciest a mostných objektov, ktoré patria KSK, predstavuje sumu okolo 18 miliónov eur. Z nej si okolo 11 miliónov eur vyžiadajú opravy ciest s veľkými zosuvmi. Nie je vylúčené, že použitie náročnejšej technológie odhadovanú sumu ešte zvýši,“ podotkla na záver Jakešová.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM