Eva Mikulová Správy

Náučný banícky chodník otvorili v Žakarovciach

Štyri interaktívne zastavenia priblížia návštevníkom bohatú históriu a zašlú slávu tejto malebnej obce.

Ilustračný obrázok k článku Náučný banícky chodník otvorili v Žakarovciach
Zdroj: KSK

Zaklopaním na banskú klopačku bol v štvrtok 20. augusta v obci Žakarovce, okres Gelnica, slávnostne otvorený nový banícky náučný chodník. Štyri interaktívne zastavenia priblížia návštevníkom bohatú históriu a zašlú slávu tejto malebnej obce.

Technické prvenstvá

Obec svojpomocne obnovila zapadnutý vchod do štôlne a postavila repliku pôvodného dvojportálu dopravnej šachty Zuzana. ,,Projekt je nadstavbou nášho úsilia, a to postupne obnoviť zašlú slávu obce cez banské zaujímavosti, ktoré sa v nej nachádzajú. Veď len málokto vie, že Žakarovce sa môžu pýšiť zaujímavým prvenstvom. Na konci 19. storočia tu premávala prvá ozubnicová železnica na území bývalého Rakúsko-Uhorska a zároveň prvá v strednej Európe. Mala dĺžku 4 kilometre slúžila na prepravu medenej a neskôr železnej rudy. Aj napriek tomu, že premávala len 13 rokov, na tú dobu bola technickým skvostom. Po jej odstavení ju nahradili lanovou dráhou prepojenou cez kopec so Štefanskou Hutou,“ hovorí starosta obce Žakarovce Štefan Tulipán.

Žakarovce vznikli ako banská obec v okrese Gelnica. Rokmi sa ťažbou vzácne ložiská medenej a železnej rudy vyčerpali a bane postupne úplne zavreli.

Svoj banícky status sa obec rozhodla opäť zviditeľniť a vďaka podpore Košického samosprávneho kraja (KSK) cez program Terra Incognita vytvorila náučný chodník s významnými zastávkami.

Novovybudovaný náučný chodník má na svojej trase štyri interaktívne zastavenia vybavené tabuľami, na ktorých návštevník nájde informácie o danom mieste, histórii obce a orientačnú mapu.

Zdroj: KSK
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM