Správy

Nebudú sedieť na stanici. Na kúpalisku Červená hviezda vznikne centrum pre utečencov

Utečenci dostanú základné potraviny, čaj a dobrovoľníci im pomôžu s ubytovaním alebo dopravou vlakom či autobusom.

Ilustračný obrázok k článku Nebudú sedieť na stanici. Na kúpalisku Červená hviezda vznikne centrum pre utečencov
Zdroj: Mesto Košice

Na kúpalisku Červená hviezda, vedľa autobusovej stanice, má vzniknúť centrum pre utečencov z Ukrajiny. Na stredajšom mimoriadnom mestskom zastupiteľstve (MsZ) o tom informoval primátor Jaroslav Polaček s tým, že by to malo pomôcť odľahčiť priestory košickej železničnej stanice.

V základnej prevádzke by mohlo fungovať od štvrtkového (3. 3.) popoludnia. Primátor zároveň vyzval dobrovoľníkov, aby sa prihlásili.

Mesto chce týmto centrom pomôcť utečencom a odbremeniť priestory železničnej a autobusovej stanice a ich okolia. V tejto lokalite sa kvôli zlepšeniu bezpečnosti podľa mesta už od uplynulého týždňa striedajú hliadky štátnej a mestskej polície, ktoré podrobne monitorujú situáciu.

Jedlo aj núdzový nocľah

Podľa primátora sa s políciou dohodli na tom, že autobusy z Vyšného Nemeckého budú zastavovať pri kúpalisku, kde budú utečenci následne koordinovaní dobrovoľníkmi. Všetci, ktorí v ňom dočasne pobudnú, tam dostanú základné občerstvenie a jednorazový núdzový nocľah. „Budú mať miesto na sedenie, dostanú základné potraviny, čaj, polievku,“ povedal Polaček. K dispozícii bude aj testovanie na ochorenie COVID-19 a v spolupráci s Košickým samosprávnym krajom (KSK) budú mať záujemcovia možnosť dať sa aj zaočkovať proti tomuto ochoreniu.

Dobrovoľníci utečencom zároveň pomôžu pri hľadaní krátkodobého ubytovania či s kúpou cestovného lístka na spoje smerujúce do ich cieľa. V riešení je podľa Polačeka aj bezplatná doprava, pričom by priamo z Červenej hviezdy mohli odchádzať autobusy do Bratislavy, Českej republiky a inde.

Aby utečenci mohli komfortne a bezpečne opustiť mesto, na železničnú alebo autobusovú stanicu by mali chodiť v sprievode dobrovoľníkov. Tí by mali byť aj na železničnej stanici, kde by v prípade nekoordinovaného návalu utečencov usmerňovali. K tomu majú pomôcť i značenia s nasmerovaním na uvedené centrum. Dobrovoľníkov budú podľa Polačeka potrebovať, preto každý kto má záujem, môže kontaktovať magistrát.

Nešírme hoaxy

V rámci mestského zastupiteľstva viacerí poslanci pripomenuli, že utečencov v tomto prípade nemožno deliť a mnohí na stanici čakajú na ďalší spoj. Podľa poslanca Ladislava Lörinca sa šíria hoaxy, pričom si dezinformačné médiá natáčajú zahraničných študentov z Ukrajiny, ktorí neovládajú ukrajinčinu. Podľa neho ani mnohí zahraniční študenti v Košiciach neovládajú slovenský jazyk, čo považuje za prirodzené.

Starosta košického Starého Mesta Igor Petrovčik skonštatoval, že často tam prichádzajú aj rodiny zložené z rôznych národností. Ďalší sa tam zdržiavajú preto, lebo majú pri sebe len ukrajinské hrivny, ktoré si nemajú kde zameniť. Poslanec Vladislav Stanko reagoval, že prichádzajú aj ľudia z rozvojových krajín a je potrebné zamerať sa tiež na bezpečnosť, keďže sa tam môžu dostať i „nežiaduce osoby.“

Poslanec a starosta Luníka IX Marcel Šaňa, upozornil, že môže vzniknúť aj veľký problém s ubytovaním rómskych utečencov z Ukrajiny.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM