Lukáš Zavacký Správy

Nespokojnosť s novou koncepciou parkovania v Košiciach pokračuje: Občianski aktivisti ohlásili protest

Iniciatíva Nezaplatím EEI ani cent – občianska neposlušnosť ohlásila protest. Aktivisti chcú dosiahnuť, aby mesto odstúpilo od zmluvy so súkromnou eseročkou, ktorej v polovici júna poslanci schválili rozšírenie zón plateného parkovania.

Ilustračný obrázok k článku Nespokojnosť s novou koncepciou parkovania v Košiciach pokračuje: Občianski aktivisti ohlásili protest
Zdroj: TASR

Uskutoční sa 29. júna o 17:00 pred Magistrátom mesta Košice. „Od stredajšieho protestu si sľubujeme hlavne to, že prídu občania a prejavia svoj nesúhlas voči systému parkovania v Košiciach, podobne ako to bolo 13. júna na mestskom zastupiteľstve. Predpokladáme, že tentoraz nás už kompetentní vypočujú,“ uviedol jeden z aktivistov, Henrich Burdiga.

Nespokojní obyvatelia tvrdia, že koncepcia, ktorej sa mesto vzdalo v prospech spoločnosti EEI, sa schválila aj napriek nesúhlasu verejnosti. Na rokovanie prišlo vyjadriť nesúhlas s novou parkovacou politikou približne tisíc ľudí.

Čítajte tiež: Košický parlament praská vo švíkoch: Proti platenému parkovaniu protestuje približne tisícka ľudí! FOTO

„Doteraz nás počúvať nechceli, teraz budú musieť. Nie je možné, aby v demokratickej spoločnosti sme neboli vypočutí a akceptovaní. Veríme, že sa to dá vyriešiť lepšie, rozumnejšie a lacnejšie. Nesmieme byť skeptickí, bojujeme predsa za náš život,“ tvrdia občianski aktivisti.

Čítajte tiež: Parkovanie v Košiciach po novom v réžii EEI: Vieme, ako to bude v praxi fungovať!

Sú medzi nimi, podľa organizátorov protestu, zastúpení ľudia z IT sektora, zdravotníctva, samosprávy či radov polície. „Mnohí si želajú ostať v anonymite, pretože sa boja možných perzekúcií, čo je v našom štáte a hlavne v Košiciach, žiaľ, pochopiteľné,“ uviedol H. Burdiga.

„Počas dvoch mobilizačných aktivít sa nám podarilo rozdať viac ako 30 tisíc letákov a 4 tisíc nálepiek, pričom 3 tisíc sme ich na autá nalepili priamo pred očami ich majiteľov. Zároveň sme s kolegami aktivistami vyzbierali vyše 2 tisíc podpisov na petíciu,“ opísal aktuálnu situáciu ďalší z aktivistov, Ladislav Strojný.

Chcú ňou dosiahnuť zmenu koncepcie parkovania v meste. S tým, že ho spoločnosť EEI spravuje od roku 2012 v centre Košíc problém nemajú, avšak nepáči sa im zvýšenie cien odstavenia vozidiel v meste od 1. júla o 50 centov. Zároveň si myslia, že túto problematiku je potrebné riešiť, avšak prostredníctvom mestskej spoločnosti a nie súkromnej firmy.

Môže vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM